У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій

29 Березня 2022
1053
29 Березня 2022
08:51

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій

1053
У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші її активи пропонують передавати у власність держави.
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій

У Верховній Раді 28 березня зареєстрували законопроєкт № 7172-1 про заборону проросійських партій. 

Як розповіла голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, пропонується заборонити партії, які виправдовують, визнають правомірною, заперечують збройну агресію проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Росії проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України тощо.

Також під забороною для політсил буде виправдовування дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Росії, груп найманців, представників окупаційної адміністрації тощо, у тому числі визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди».

«Співпраця, спрямована проти незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України з політичними партіями, громадськими організаціями, які мають стосунок до держави, що визнана Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, та внесені до Переліку політичних партій та громадських організацій – нерезидентів України, які створюють загрозу національній безпеці, затвердженого наказом Міністерства закордонних справ України та оприлюдненого на офіційному веб-сайті останнього, забороняється», – йдеться в тексті документу.

В умовах воєнного стану адміністративні справи про заборону політичної партії відповідно підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Львів. Судом апеляційної інстанції в справі про заборону партії є Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів. 

Максимальний термін розгляду справи в суді першої інстанції – 1 місяць.

«У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави, про що зазначається у рішенні суду», – передбачає законопроєкт.

Раніше Рада національної безпеки та оборони України вирішила призупинити роботу українських партій, які мають зв’язки з Росією. Йдеться про «ОПЗЖ», «Партію Шарія», «Наші» та інші.

Закон «Про правовий режим воєнного стану» дає владі право «піднімати питання про заборону діяльності політичних партій, громадських об’єднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення».

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду