Засновників MC.Today звинуватили у мародерстві через збір 300 тисяч євро для своїх працівників

Засновників MC.Today звинуватили у мародерстві через збір 300 тисяч євро для своїх працівників

23 Березня 2022
9247
23 Березня 2022
13:17

Засновників MC.Today звинуватили у мародерстві через збір 300 тисяч євро для своїх працівників

9247
Спочатку збирали 600 тисяч євро під гаслом «Допоможіть українцям перемогти», але після обурення в медіаспільноті змінили і суму, і гасло.
Засновників MC.Today звинуватили у мародерстві через збір 300 тисяч євро для своїх працівників
Засновників MC.Today звинуватили у мародерстві через збір 300 тисяч євро для своїх працівників

Власники Creators Media Group (видання MC.Today, Highload, ITC.ua) Віра Черниш та Тимур Ворона у березні запустили дві краудфаундингові кампанії – на FundRazr та на GoFundMe, щоб зібрати кошти на підтримку роботи своїх видань. Через це українська медіаспільнота звинуватила їх у ліцемірстві та мародерстві.

«З перших годин війни наша команда з 40 журналістів вирішила, що наша місія – допомогти українцям зберегти міцний моральний дух, ясний розум і віру в перемогу. Щоб наш народ витримав труднощі і переміг», – зазначено в описі до збору коштів.

Спершу ціль у кожній з кампаній була 300 тисяч євро, наразі на GoFundMe зазначена ціль у 5000 євро. 

За словами власників видань, під час війни з Росією вони допомагають українцям тим, що:

  • розповідають, як ситуація змінюється на краще
  • показують читачам, як західні країни та їхні громадяни підтримують українців
  • розповідають про волонтерські організації
  • діляться ідеями, як українці можуть допомогти своїй країні там, де вони є зараз
  • публікують поради терапевтів, як зберегти психічне здоров’я
  • розповідають про безоплатну психічну допомогу
  • розповідають історії про те, як українці допомагають іншим і собі
  • надихають вірити у перемогу, показуючи людей та бізнес, які «продовжують боротися за свою свободу»
  • публікують статті, як вижити в нових умовах, сховатися під час обстрілу тощо
  • розповідають позитивні історії про волонтерство та подолання гуманітарних криз
  • допомагають волонтерам поширювати інформацію.

Зібрані кошти планують витратити на технічну підтримку, зарплати співробітникам, комісії та податки протягом 4-5 місяців.

Представники медіаспільноти, зокрема видання Na chasi, звернули увагу, що ця краудфаундингова компанія є ліцемірною.

Щонайменше вона вводить іноземних користувачів в оману через гасло на ілюстрації до збору коштів: «Help ukrainians win» («Допоможіть українцям перемогти»). Це створює враження, що донати йдуть на підтримку українців, які безпосередньо протистоять Росії на фронті, волонтерам або тим, хто потерпає від гуманітарної кризи. Натомість насправді кошти потрібні, щоб підтримати працівників сайтів, які виїхали за кордон. При цьому самі Віра Черниш та Тимур Ворона також вже кілька років живуть у Португалії.

Наразі ілюстрацію та підписи до неї змінено. Тепер прямо вказується, що підтримка потрібна журналістам конкретного медіа.

Андрій Боборикін, УП

Щодо збору коштів одразу на двох сайтах, Віра Черниш пояснила в коментарях під дописом блогера Володимира Коваля із критикою на свою адресу, що це був експеримент. Мовляв, зараз одну зі сторінок вже не просувають. 

Також засновниця MC.Today стверджує, що використовує «багато способів, щоб заробити гроші на команду», а також що з перших днів війни збирає кошти на армію та волонтерські ініціативи, яких її медіа підтримали, за її словами, «вже сотні».

Окрім маніпулятивного гасла та збору коштів на кількох сайтах, Вірі Черниш та Тимуру Вороні закидають те, що сума до збору занадто велика. Виходячи з 300 тисяч євро на 5 місяців (а спочатку мета була 600 тисяч), можна припустити, що зарплатня одного журналіста – близько 1500 євро на місяць (за словами самої пані Черниш, якщо вирахувати податки, платні підписки та інше – близько 1000).

При цьому видання майже не зазнали зміни форматів, вони пишуть про підприємництво, технології тощо, що робили й до війни, просто тепер залишились без доходів від реклами. 

«Ця робота є важливою, але ототожнювати її з усім українським народом і перемогою — це принижувати реальний подвиг багатьох журналістів, які справді знаходяться у найгарячіших точках на передовій, потрапляють у полон та навіть гинуть за те, щоб люди знали правду», — зазначає головний редактор Na chasi Олександр Мамзуренко.

Багато користувачів, дотичних до медіа, реклами та маркетингу, закидають MC.Today жадібність і замовний характер публікацій та неактуальну наразі тематику.

Думка Chief Operating Officer у маркетинговому агентстві Roman.ua. Одна з багатьох аналогічних на цю тему

Євгеній Муджирі, Autogeek

Серед іншого Вірі Черниш пригадують її висловлювання дворічної давнини щодо російської мови. Тоді вона написала у фейсбуці, що «почуває себе меншиною, яку утискають» через любов до російської мови.

Також за мовне питання критикують видання пані Черниш. Наприклад, Highload не має україномовної версії, тільки російську. А на MC.Today російська є основною мовою за замовчуванням.

Тетяна Микитенко, Рагу.лі

Крім того, видання ITC.ua ще за два тижні до повномасштабного наступу Росії шукало собі російських авторів із зарплатою в рублях.

Після хвилі критики в соцмережах Віра Черниш створила новий допис, в якому заявила, що не буде звільняти нікого зі співробітників, як їй нібито радять опоненти, а також що її сайти не мають українофобської позиції, а збір коштів — гасел, які вводять в оману (гасло, нагадаємо, вже виправлено). Також вона заявила, що її працівники «пишуть по 100 статей про волонтерів на день для трьох видань». Цей допис також розкритикували, в тому числі колеги з медіапростору, звинувативши власницю сайтів у намаганні наживатися на війні. Хоча були й коментатори, які радили не звертати уваги на заздрисників.

Ілюстрації: скріншоти соцмереж, nachasi.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9247
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
711 дн. тому
Сподіваюсь, це не забудеться, а буде покарання, бо задовбали подібні новини, де всі погомоніли кілька днів і вже щось нове відкопали. Таких вєрочок потрібно притягувати до кримінальної відповідальності.
Оксана
735 дн. тому
Я можу вам підказати ще одну організацію, яка зібрала на підтримку українського медіа бізнесу понад 2 млн.фунтів, але не розповідає, як планує ділити ці кошти між гравцями ринку. Було б цікаво почитати як MDF підтримають медійні організації в Україні із зібраних коштів на GOFUNDME.
сергій
735 дн. тому
насправді дуже нахабна і мутна структура з величезними понтами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду