В Україні почали офіційно фіксувати факти вандалізму з боку російської армії

В Україні почали офіційно фіксувати факти вандалізму з боку російської армії

9 Березня 2022
1750
9 Березня 2022
21:26

В Україні почали офіційно фіксувати факти вандалізму з боку російської армії

1750
У Міністерстві культури та інформаційної політики наголошують, що приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про ознаки воєнних злочинів.
В Україні почали офіційно фіксувати факти вандалізму з боку російської армії
В Україні почали офіційно фіксувати факти вандалізму з боку російської армії

У Міністерстві культури та інформаційної політики оголосили збір інформації про руйнування об’єктів культурної спадщини, вчинених російськими окупаційними військами на території України. Про це йдеться в повідомленні міністерства.

«Агресія росії супроводжується пересуванням важкої військової техніки, ракетними та авіаударами, артилерійськими обстрілами українських міст та сіл, — йдеться у зверненні Мінкультури. — Закликаємо свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надіслати фото- або відеодокази до Міністерства культури та інформаційної політики через ресурс. Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Надані верифіковані матеріали можуть бути передані Міжнародному кримінальному суді в Гаазі для проведення слідчих дій».

Як наголошужться, українські пам'ятки культурної спадщини зазнають руйнувань від початку російської агресії на території України, розпочатої ще 2014 року. Ситуація зі збереженням української культурної спадщини особливо загострилася від 24 лютого 2022 року, коли регулярні армійські частини Російської Федерації розпочали війну в Україні.

«Зафіксовані неодноразово приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про невибірковість вчинених російськими військами обстрілів, що є безперечними ознаками воєнних злочинів», — зазначається в повідомленні Мінкультури.

Зокрема, внаслідок наступу російських військ було знищено Історико-краєзнавчий музей у селі Іванкові на Київщині.

Внаслідок ракетно-бомбових ударів, завданих російськими військами по Харкову та Чернігову, частково зруйнували та пошкодили десятки пам'яток архітектури та історії.

Значних руйнувань зазнала архітектурна пам'ятка будівля кінотеатру імені Щорса в центрі Чернігова, історична споруда школи по вул. Шевченка в  Харкові, дерев'яна Покровська церква кінця ХІХ ст. в селі В'язівка на Житомирщині. 

Нагадаємо, Служба безпеки України запустила в телеграмі чатбот «Війна 2022 | Україна | Злочини окупантів | Трибунал», у якому збиратиме докази воєнних злочинів російської армії для Гаазького трибуналу.

Колаж зі зруйнованим кінотеатром у Чернігові — телеканал «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду