Кулеба: Є два варіанти фіналу війни, найбільш реалістичний – угода

Кулеба: Є два варіанти фіналу війни, найбільш реалістичний – угода

18 Березня 2022
2642
18 Березня 2022
13:01

Кулеба: Є два варіанти фіналу війни, найбільш реалістичний – угода

2642
Дмитро Кулеба: Зараз російська дипломатія перебуває приблизно в такому ж стані, як російські збройні сили в Україні.
Кулеба: Є два варіанти фіналу війни, найбільш реалістичний – угода
Кулеба: Є два варіанти фіналу війни, найбільш реалістичний – угода

Голова МЗС України Дмитро Кулеба, коментуючи «Українській правді» перемовини з Росією, заявив, що, з точки зору України, є два варіанти продовження війни – війна до переможного кінця або угода.

«Не треба робити ніякої драми, але ми всі маємо пам’ятати, що у будь-якої війни є два фінали. Перший фінал – це безумовна тотальна поразка однієї зі сторін. Це те, що нам хотіли нав’язати з самого початку росіяни, висунувши такий документ. Другий фінал – це угода. Угода – це пошук і фіксації взаємоприйнятних рішень. 

Тому, з точки зору України, не з точки зору Росії, ми маємо чітко і тверезо розуміти, що або ми маємо налаштуватися на війну до кінця, в результаті якої ми тотально, безумовно і беззастережно перемагаємо Росію, або має бути угода, яка має бути на вигідних для України умовах. Я думаю, що другий варіант все-таки є реалістичним», – сказав міністр.

Кулеба згадав сумний досвід Будапештського меморандуму, додавши, що ключовою пропозицією України є жорсткі гарантії безпеки.

«Такі, які існують в тому ж НАТО: якщо на нас хтось напав – інші зобов’язуються нас захищати. Але було б безумством вимагати таких гарантій лише від Росії. Ми всі прекрасно знаємо, якою є Росія...Тому ми кажемо, що нам потрібні комплексні гарантії від усіх ключових гравців. Це два принципи, які покладені в основу нашого підходу. Як і куди ми вирулимо в процесі переговорів – це вже абсолютно інша історія. Але ми не відійдемо від цих двох принципів».

Міністр додав, що президент Зеленський жодних доручень нікому «здавати» національні інтереси не ставив, такі повідомлення є російськими фейками.

«Задача, яку ставить президент, дуже чітка: максимально жорсткі і чіткі гарантії безпеки України. І всі спекуляції про те, що хтось там щось зливає – це просто інформаційна війна, в якій ми маємо нарешті навчитися бути серйозними, дорослими людьми і не вестися на вкиди».

Кулеба зауважив, що загалом, російська дипломатія перебуває приблизно в такому ж стані, як російські збройні сили в Україні.

10 березня Дмитро Кулеба провів перемовини з головою МЗС Лавровим у Туреччині. За словами Кулеби, великого прогресу тоді досягнути не вдалося.

Видання Financial Times стверджує, що Україна і Росія на двосторонніх переговорах обговорюють мирну угоду з 15 пунктів, яка включає оголошення Києвом відмови від вступу до НАТО в обмін на безпекові гарантії від союзників та виведення російських військ з України. 

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив, що Financial Times опублікувала чернетку, яка демонструє запит російської сторони. Українська ж сторона має свої позиції. В ОПУ кажуть, що росіяни на тлі труднощів своєї армії стали більш «конструктивними» у своїх пропозиціях.

Читайте також:

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росію злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2642
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду