МЗС: Визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» не матиме жодних правових наслідків

МЗС: Визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» не матиме жодних правових наслідків

22 Лютого 2022
989
22 Лютого 2022
09:35

МЗС: Визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» не матиме жодних правових наслідків

989
МЗС України: Це рішення різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Російської Федерації з Мінських домовленостей.
МЗС: Визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» не матиме жодних правових наслідків
МЗС: Визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» не матиме жодних правових наслідків

МЗС України засудило рішення Росії про визнання «незалежності» створених нею фейкових утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «ЛНР» та «ДНР».

«Такими діями російська сторона грубо попрала основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Рішення РФ про визнання так званих "Луганської Народної Республіки" та "Донецької Народної Республіки" не матиме жодних правових наслідків. Це рішення різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Російської Федерації з Мінських домовленостей. Українська сторона розуміє наміри Росії та її прагнення спровокувати Україну», – йдеться у заяві.

Україна враховує усі ризики, не піддається на провокації і залишається відданою політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту, наголосили в МЗС. Українська дипломатія застосовує також «увесь дипломатичний арсенал» для запобігання розгортанню збройного конфлікту.

«Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває у постійному контакті зі своїми колегами з метою координації дипломатичних зусиль та вжиття заходів з проведення засідань міжнародних органів, самітів, залучення оборонної допомоги та застосування жорстких санкцій проти РФ. Подальші рішення та кроки РФ значною мірою залежать від реакції світу на сьогоднішні події. Тому ми наполягаємо на застосуванні проти Росії болючих санкцій, щоб послати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації. Настав час діяти для припинення агресії РФ і відновлення миру і стабільності в Європі», – заявили у МЗС.

21 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін під час звернення до росіян визнав «незалежність» маріонеткових терористичних утворень «ДНР» і «ЛНР».

Після цього ватажки бойовиків Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали «договори» з Росією про дружбу та співпрацю. 

Також Путін доручив Міноборони Росії офіційно ввести війська на окуповані території Донецької і Луганської області України для «підтримання миру».

Україна порушила кримінальну справу через визнання Росією «ДНР» та «ЛНР».

Визнанню терористичних утворень передувало позачергове засідання Радбезу Росії, який підтримав цю ініціативу. 15 лютого з відповідним закликом до Путіна виступила Держдума Росії.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії Росії на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечував участь Росії у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян Росії і місцевих сепаратистів. Також Москва видає російські паспорти місцевому населенню.

Фото: Debbie Long/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду