Вибух біля «Еспресо» був замахом на життя народного депутата – прокуратура

Вибух біля «Еспресо» був замахом на життя народного депутата – прокуратура

15 Лютого 2022
1272
15 Лютого 2022
14:46

Вибух біля «Еспресо» був замахом на життя народного депутата – прокуратура

1272
Виконавців злочину оголошено в розшук.
Вибух біля «Еспресо» був замахом на життя народного депутата – прокуратура
Вибух біля «Еспресо» був замахом на життя народного депутата – прокуратура

Завершено спеціальне досудове розслідування щодо вибуху біля будівлі телеканалу «Еспресо». Внаслідок теракту в 2017 році двоє людей загинули та ще кілька отримали поранення. 

Як повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури, підозрюваними є  громадяни України, один з яких – уродженець Азербайджанської Республіки. «[Вони], діючи за попередньою змовою з особою, матеріали щодо якої виділені в окреме кримінальне провадження, вчинили терористичний акт з метою посягання на життя народного депутата України Ігоря Мосійчука», – йдеться у повідомленні.

За цією інформацією, після вчинення злочину один із виконавців виїхав через Республіку Білорусь до Російської Федерації, а інший – через пункт пропуску «Каланчак» до тимчасово окупованої території АР Крим.

Скоєння замаху і теракту розглядають за чотирма статтями. Це стаття 112 частина 3, також стаття 258 частина 1, стаття 263 та частина 2 статті 263-1 Кримінального кодексу України.

На цьому етапі завершено спеціальне досудове розслідування відносно двох осіб, які підозрюються в організації та вчиненні теракту. Чоловіків оголошено в розшук.

У зв’язку з переховуванням від слідства двом виконавцям заочно повідомили про підозру. Суд дав дозвіл на здійснення відносно них спеціального досудового розслідування. Слідство відносно вказаних осіб завершено та оголошено про виконання вимог статті 290 КПК України, після чого обвинувальні акти будуть скеровані до суду для розгляду по суті.

За результатами проведення слідчих дій також вдалося встановити, хто надавав допомогу у виготовленні вибухового пристрою. Це мешканець Києва. Обвинувальний акт щодо нього перебуває на розгляді в Солом’янському районному суді міста.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ у Києві та Київській області. Вони допитали понад 800 свідків, опрацювали відеозаписи з 112 камер спостереження, проаналізували телефонні трафіки понад 10 тисяч абонентів мобільного зв’язку та провели 25 судових експертиз.

Нагадаємо, 25 жовтня 2017 року народний депутат України Ігор Мосійчук після участі в прямому ефірі телеканалу «Еспресо» разом з політтехнологом Володимиром Балою у супроводі охоронця виходив на вулицю. У цей момент біля офісу телеканалу, що на вулиці Адама Міцкевича в Києві, пролунав вибух.

Встановлено, що було застосовано вибуховий пристрій. «Зловмисники використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій направленої дії потужністю 450 грам тротилу, який приховали у мопеді, залишеному ними біля входу в приміщення телеканалу», – зазначається в повідомленні прокуратури.

Внаслідок поранень загинули охоронець народного депутата, а також ще один випадковий перехожий.

Ігор Мосейчук, Володимир Бала та випадкова перехожа отримали поранення металевими кульками, що вилетіли внаслідок вибуху. Політтехнологу лікарі провели операцію.

Невдовзі після інциденту розглядалися три версії. За словами заступника прокурора Києва Павла Кононенка, насамперед це замах на Ігоря Мосійчука з боку російських спецслужб. Друга версія – це політична діяльність депутата та його громадська позиція всередині країни. А третій варіант – замах на Мосійчука з особистих причин.

Фото: Київська міська прокуратура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду