Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій

Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій

15 Лютого 2022
921
15 Лютого 2022
11:39

Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій

921
Регулятор рекомендує терміново провести спільні консультації і домовитись про забезпечення оперативного інформування населення щодо дій у надзвичайних ситуаціях.
Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій
Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулась до органів місцевої влади, представників силових відомств та ДСНС із проханням налагодити комунікацію з медіа щодо надзвичайних ситуацій. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

За результатами серії тренінгів для регіональних мовників щодо порядку роботи та інформування населення у надзвичайних ситуаціях Нацрада зафіксувала наявність проблемних питань у співпраці медіа та органів влади на місцях.

«Це перешкоджає ефективному інформуванню населення щодо алгоритму дій у випадку надзвичайних ситуацій. Недостатня кількість інформації призводить до появи панічних настроїв у суспільстві і в редакціях мовників», – вважає регулятор.

Зокрема, у населення відсутня інформація про стан і місцезнаходження бомбосховищ та інших укриттів, про шляхи евакуації у надзвичайних ситуаціях, про центри навчання і порядок приєднання до територіальної оборони, про алгоритм співпраці влади та ЗМІ у разі надзвичайних ситуацій (наприклад, яким чином відбувається інформування населення при відсутності зв’язку), про місця і порядок звернень до тимчасових шпиталів і лікарень.

Також регулятор зафіксував недостатню комунікацію між медіа, владою, представниками ЗСУ, СБУ, ДСНС; скарги літніх людей на брак доступних джерел інформації (дротове радіо зникло, і де брати інформацію, населення не розуміє); нестачу технічних ресурсів у мовників, а також нерозуміння редакцій щодо дій у надзвичайних ситуаціях.

Окремо Нацрада звертає увагу на недоліки в комунікації таких регіонів:

  • під час фейкових мінувань місцева влада, СБУ не відповідали на звернення представників ЗМІ (Одеська область, м. Южне);
  • військові адміністрації не повідомляють про бомбосховища і не надають план дій під час надзвичайних ситуацій (м. Лисичанськ, Луганська область, м. Слов’янськ, Донецька область);
  • місцева влада не повідомляє про стан і місцезнаходження бомбосховищ або порядок дій, коли бомбосховища зайняті комерційними структурами (м. Ладижин, Вінницька область, м. Умань, Черкаська область, м. Миколаїв, м. Херсон, м. Одеса);
  • патрульна поліція не відповідає на звернення медійників (м. Кропивницький, Кіровоградська область);
  • місцева влада не співпрацює з телевізійниками, що негативно позначається на оперативності в роботі мовників (м. Світловодськ, Кіровоградська область, м. Жовті води, м. Новомосковськ, Дніпропетровська область).

«Окремо наголошуємо на важливості для місцевої влади стати відкритими для медіа і жителів регіонів, адже відсутність або недостатня кількість інформації може призвести до паніки та жертв», - йдеться у повідомленні Нацради. 

Регулятор закликає терміново вжити заходів для виправлення загрозливої ситуації і наполегливо рекомендує провести спільні консультації, на яких домовитись про забезпечення оперативного інформування населення щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Ефективним методом стануть роз’яснювальні інформаційні теле- і радіомарафони за участі очільників областей, міст і керівників профільних відомств.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
773 дн. тому
Працюйте з мобільними операторами для СМС попередження.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду