detector.media
15.02.2022 11:39
Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій
Нацрада закликає владу на місцях налагодити комунікацію з мовниками щодо дій у випадку надзвичайних ситуацій
Регулятор рекомендує терміново провести спільні консультації і домовитись про забезпечення оперативного інформування населення щодо дій у надзвичайних ситуаціях.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулась до органів місцевої влади, представників силових відомств та ДСНС із проханням налагодити комунікацію з медіа щодо надзвичайних ситуацій. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

За результатами серії тренінгів для регіональних мовників щодо порядку роботи та інформування населення у надзвичайних ситуаціях Нацрада зафіксувала наявність проблемних питань у співпраці медіа та органів влади на місцях.

«Це перешкоджає ефективному інформуванню населення щодо алгоритму дій у випадку надзвичайних ситуацій. Недостатня кількість інформації призводить до появи панічних настроїв у суспільстві і в редакціях мовників», – вважає регулятор.

Зокрема, у населення відсутня інформація про стан і місцезнаходження бомбосховищ та інших укриттів, про шляхи евакуації у надзвичайних ситуаціях, про центри навчання і порядок приєднання до територіальної оборони, про алгоритм співпраці влади та ЗМІ у разі надзвичайних ситуацій (наприклад, яким чином відбувається інформування населення при відсутності зв’язку), про місця і порядок звернень до тимчасових шпиталів і лікарень.

Також регулятор зафіксував недостатню комунікацію між медіа, владою, представниками ЗСУ, СБУ, ДСНС; скарги літніх людей на брак доступних джерел інформації (дротове радіо зникло, і де брати інформацію, населення не розуміє); нестачу технічних ресурсів у мовників, а також нерозуміння редакцій щодо дій у надзвичайних ситуаціях.

Окремо Нацрада звертає увагу на недоліки в комунікації таких регіонів:

«Окремо наголошуємо на важливості для місцевої влади стати відкритими для медіа і жителів регіонів, адже відсутність або недостатня кількість інформації може призвести до паніки та жертв», - йдеться у повідомленні Нацради. 

Регулятор закликає терміново вжити заходів для виправлення загрозливої ситуації і наполегливо рекомендує провести спільні консультації, на яких домовитись про забезпечення оперативного інформування населення щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Ефективним методом стануть роз’яснювальні інформаційні теле- і радіомарафони за участі очільників областей, міст і керівників профільних відомств.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY