У Стерненка більше немає судимості. Верховний суд скасував вирок щодо зброї

У Стерненка більше немає судимості. Верховний суд скасував вирок щодо зброї

10 Лютого 2022
2399
10 Лютого 2022
20:09

У Стерненка більше немає судимості. Верховний суд скасував вирок щодо зброї

2399
Одеський апеляційний суд у травні минулого року визнав Сергія Стерненка винним у викраденні людини, проте не застосував покарання, оскільки минув термін давності притягнення до відповідальності.
У Стерненка більше немає судимості. Верховний суд скасував вирок щодо зброї
У Стерненка більше немає судимості. Верховний суд скасував вирок щодо зброї

Верховний суд скасував вирок Сергію Стерненку в частині незаконного поводження зі зброєю. Рішення ухвалила колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду, повідомляє УНІАН.

«Касаційну скаргу засудженого Стерненка задовольнити частково, – йдеться в ухвалі суду. – Вирок Приморського суду міста Одеси від 23 лютого 2021 року та ухвалу Одеського апеляційного суду від 31 травня 2021 року щодо Стерненка в частині засудження його за ч. 1 ст. 263 ККУ скасувати та кримінальне провадження в цій частині закрити на підставі ч. 2 ст. 11 Кримінального кодексу та п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу у зв’язку з малозначністю діяння. Врешті вирок Приморського районного суду Одеси, вирок та ухвалу Одеського апеляційного суду залишити без змін».

Стосовно іншого засудженого по цій справі, Руслана Демчука, суд залишив вирок Одеського апеляційного суду в силі. Це обвинувачення за статтею 146 Кримінального кодексу щодо незаконного позбавлення волі або викрадення людини активіст оскаржуватиме в ЄСПЛ. 

«Кримінальне провадження по ч. 1 ст. 263 закрити за малозначністю (це про 1 патрон). По ст. 146 («викрадення») залишити без змін. Але судимості відтепер у мене нема, – прокоментував Сергій Стерненко у телеграм-каналі. – Половинчаста, але однозначно перемога! Далі зі 146ю підемо в ЄСПЛ. Дякую вам усім за підтримку!».

Одеський апеляційний суд у травні минулого року визнав винним Сергія Стерненка у викраденні людини, проте не застосував покарання, оскільки минув термін давності притягнення до відповідальності. Тобто де-юре за цією статтею Стерненка не виправдали, до нього лише не застосували покарання. Саме цим пояснюється, що Верховний суд задовольнив касаційну скаргу частково.

Нагадаємо, у  2018 році на активіста тричі скоювали замахи. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов, був допитаний поліцією.  

11 червня 2020 року Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). Служба безпеки сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2399
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду