Кібератаку на сайти уряду України здійснили через IT-компанію Kitsoft — ЕП

Кібератаку на сайти уряду України здійснили через IT-компанію Kitsoft — ЕП

14 Січня 2022
4043
14 Січня 2022
22:07

Кібератаку на сайти уряду України здійснили через IT-компанію Kitsoft — ЕП

4043
До розслідування підключилася Рада нацбезпеки США.
Кібератаку на сайти уряду України здійснили через IT-компанію Kitsoft — ЕП
Кібератаку на сайти уряду України здійснили через IT-компанію Kitsoft — ЕП

Сайти українського уряду розробляла одна приватна IT-компанія, через яку, найімовірніше, і здійснили централізовану кібератаку, пише «Економічна правда»

Це київська ІТ-компанія Kitsoft (ТОВ «Комп'ютерні інформаційні технології»), що спеціалізується на створенні IT-продуктів для державних органів і бізнесу.

Сценарій нападу на державні інформаційні ресурси нагадує кібератаку 2017 року через ПО «M.E.Doc».

Попередньо відомо, що атаковані державні вебсайти були побудовані на CMS October компанією Kitsoft. Вона також наразі займається розробкою нових та модернізацією наявних компонентів «Дії» на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг.

Тим часом до розслідування щодо кібератаки підключилися американські фахівці під керівництвом Ради нацбезпеки, повідомляє «Голос Америки»

«США та наші союзники й партнери занепокоєні цією кібератакою, президента вже поінформовано. Ми контактуємо з українською стороною та запропонували нашу підтримку під час розслідування Україною наслідків та характеру [кібератаки] та відновлення від інцидентів. Зараз ми не можемо назвати відповідальних», - зазначили представники Білого дому.

В уряді США також повідомили, що готові надати Україні усю необхідну для відновлення допомогу.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки знайшов у атаці «російський слід». Фахівці центру припускають, що дії хакерів пов’язані з нещодавніми переговорами США, НАТО та Росії.

Масштабна атака була організована зловмисниками у ніч на 14 січня. Сайти Міністерства освіти та науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства енергетики, Державної служби з надзвичайних ситуацій та «Дії» зазнали хакерської атаки.

На урядових ресурсах було розміщено зображення з текстом українською, російською та ламаною польською мовами.

Фото: сайт каналу 24

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4043
Читайте також
14.01.2022 15:30
«Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»
3 467
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолій
832 дн. тому
В тексті: "... відкриті дані. Це інформація, яку..." Мета аналізу (data mining) даних є отримання корисної інформації.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду