Переможець «Україна має талант», розвіддані для України та провокація Кадирова: головне за вихідні

Переможець «Україна має талант», розвіддані для України та провокація Кадирова: головне за вихідні

28 Грудня 2021
2344
28 Грудня 2021
10:17

Переможець «Україна має талант», розвіддані для України та провокація Кадирова: головне за вихідні

2344
Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу, запуск у космос найбільшого телескопа «Джеймс Вебб», переможець шоу «Україна має талант», деталі наказу про військовий облік жінок та провокація Рамазана Кадирова – головні матеріали 25-27 грудня.
Переможець «Україна має талант», розвіддані для України та провокація Кадирова: головне за вихідні
Переможець «Україна має талант», розвіддані для України та провокація Кадирова: головне за вихідні

«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та матеріалами протягом вихідних. Пропонуємо добірку найважливіших тем, аби ви нічого не пропустили.

Новини

  • В Росії заявили про відведення частини військових після тренувань в окупованому Криму

Росія заявила про відведення 10 тисяч військових після тренувань у Південному військовому окрузі. Навчання проводилися в Астраханській, Волгоградській та Ростовській областях, Ставропольському та Краснодарському краях, а також в тимчасово окупованому Росією Криму. Повідомлення про відведення частини військ з’явилося на тлі нової ескалації російської гібридної агресії проти України. Докладніше – за посиланням.

  • Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times

За даними джерел NYT Міноборони США розглядає можливість надавати Україні розвідувальні дані в режимі реального часу у випадку масштабного російського вторгнення. Інформація може включати підтвердження, чи перетинали російські війська український кордон, що дасть змогу українським військовим відбити атаку. Однак джерела вказали потенційний мінус такого підходу: отримана інформація може спровокувати Україну завдати удару першою – сценарій, який, на думку західних чиновників, намагається «продати» Володимир Путін російській громадськості. Докладніше – за посиланням.

  • Запуск у космос найбільшого телескопа «Джеймс Вебб»

25 грудня з космодрому Куру у Французькій Гвіані стартувала ракета, що виведе в космос телескоп «Джеймс Вебб» – найбільший і найпотужніший телескоп NASA вартістю $10 млрд. Науковці сподіваються, що телескоп допоможе зазирнути у найвіддаленіші куточки Всесвіту.

Телескоп є спільним проєктом NASA та Європейського космічного агентства, його запуск готували майже 30 років. Апарат названий на честь одного з директорів NASA Джеймса Вебба. Докладніше – за посиланням.

  • Переможцем шоу «Україна має талант» став 13-річний Артем Фесько

25 грудня на телеканалі СТБ відбувся фінал шоу «Україна має талант». За результатами голосування переможцем став 13-річний Артем Фесько із Житомирської області. У фіналі він виконав молитву Ave Maria. Докладніше – за посиланням.

  • Онлайн та перехідна норма: Залужний уточнив деталі наказу про військовий облік для жінок

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що із взяттям на військовий облік ніяких змін у житті українських жінок не буде. Тобто не йдеться про призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська.

Протягом наступного року всі процедури будуть «відкалібровані таким чином», щоб для українок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців «процес постановки на облік був максимально комфортним».

Також планується ввести перехідну норму, що стосується навчань військовозобов’язаних: на навчання жінки будуть відправлятися винятково за бажанням.

Залужний додав, що новації Міноборони – це крок назустріч тим жінкам, які хочуть проходити службу в ЗСУ. Докладніше – за посиланням.

  • Українську документальну стрічку «Домашні ігри» покажуть на Netflix

Українську документальну стрічку «Домашні ігри» режисерки Аліси Коваленко покажуть на стрімінговій платформі Netflix. Стрічка розповідає історію 20-річної киянки Аліни Шилової.

Вона отримує шанс вирватися з бідності завдяки футболу і має почати грати за збірну України. Але життя кидає дівчині виклик – вмирає її мати. Тож Аліна замість тренувань має доглядати за братом та сестрою.

Фільм створено спільно з Францією та Польщею, у 2019 році він отримав приз на кінофестивалі goEast у Німеччині. Також стрічка стала найкращим європейським документальним фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2018 році. Докладніше – за посиланням.

  • Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги. Це вдвічі більше, ніж торік

Комісія з журналістської етики отримала в 2021 році 204 скарги, що вдвічі більше, ніж торік. Голова ВГО «Комісія з журналістської етики», президент Української Асоціації Медіабізнесу Олексій Погорелов вважає таку тенденцію позитивною. «Це показник того, що більше людей хочуть якісні медіа. Ми вважаємо таку тенденцію позитивною», – зазначив він. Докладніше – за посиланням.

  • Кореспондент «Російської служби ВВС» виїхав з Москви до Лондона через «безпрецедентне стеження»

Кореспондент «Російської служби ВВС» Андрій Захаров вимушено виїхав з Москви до Лондона. У жовтні 2021 року влада Росії внесла журналіста до реєстру «ЗМІ-іноагентів». Після цього він помітив за собою «досить безпрецедентне стеження», агентів, які постійно змінювались, і змушений був виїхати з країни. Докладніше – за посиланням.

  • Президент Польщі наклав вето на суперечливі зміни до закону про телерадіомовлення

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на суперечливі зміни до закону про телерадіомовлення, ухваленого парламентом 18 грудня 2021 року. Закон передбачає, що компанії, які розташовані поза Європейською Економічною зоною, мають втратити право на володіння більше ніж 49% акцій польських ЗМІ.

Критики документа назвали це спробою тиску влади на опозиційні ЗМІ, зокрема на найбільший польський новинний канал TVN24, що належить американській медіакомпанії Discovery. Дуда заявив, що поділяє занепокоєння деяких співвітчизників і що відправив законопроєкт до Сейму на повторний розгляд. Докладніше – за посиланням.

  • Редакцію Kyiv Post очолив Богдан Нагайло

Виконуючим обов'язки головного редактора Kyiv Post став британський журналіст українського походження Богдан Нагайло.

Нагайло має понад 40 років досвіду роботи журналістом, він був директором Української служби «Радіо Свобода» (1989-1991), у 1994 році Нагайло був призначений старшим політичним радником Верховного комісара ООН у справах біженців. У 2014-15 роках був керівником команди Департаменту ООН з політичних питань в Україні. Докладніше – за посиланням.

Колонки

  • Що хорошого приніс нам ковід? Позитивний ютуб-проєкт Юлії Бориско «Жовті кеди»

Проєкт колишньої ведучої новин «1+1» доводить, що українці — не зрадофіли, і навіть у часи епідемії є багато хорошого. Але кількість переглядів сигналізує, що щось пішло не так. Докладніше – у колонці Лєни Чиченіної.

  • Парламентські «довгобуди». Топ-10 ухвалених у 2021 році законів щодо реформ

«Детектор медіа» починає підбивати підсумки 2021 року в медіасфері та прогнозувати тенденції наступного, 2022 року. Про зрушення у 2021 році у напрямку реформ читайте у колонці піар-менеджера Коаліції РПР Дмитра Кривошеєва.

  • «Тиждень на Суспільному»: соковитий десерт до «сухих» новин

Тижневик на «UA: Першому» поки що виглядає скромніше за аналоги на комерційних каналах, але кожен випуск цієї програми може бути чимось корисним для глядачів. Докладніше – у колонці Отара Довженка.

  • Екоактивізм не дорівнює тероризму (?)

В Україні вже більше сотні громадських організацій і активістів підписалися під заявою про неприпустимість ототожнення акцій із захисту довкілля з екотероризмом. Як в Україні сперечаються, чи варто визначати в законі екотероризм та екорейдерство, читайте у колонці Марини Семенченко.

  • Провокація Рамзана Кадирова як продовження пресконференції Путіна

Лідер Чечні Рамзан Кадиров на своїй пресконференції у Грозному заявив про готовність «приєднати Чеченську Республіку до України». Через екзотичну мову президента Чечні формулювання, хто і до кого може приєднатися, звучить не чітко. Заява є досить логічною в контексті абсурдного тону пресконференції Володимира Путіна, який переконаний, що Україну створив не Бог, а Ленін. Детальніше – у колонці Дмитра Золотухіна.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2344
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду