Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та ЦПК

Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та ЦПК

21 Грудня 2021
2535
21 Грудня 2021
16:47

Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та ЦПК

2535
Верховний суд став на бік УП і ЦПК, скасувавши ухвали на користь Венедіктової судів попередніх інстанцій.
Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та ЦПК
Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та ЦПК

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова програла у Верховному суді «Українській правді» та Центру протидії корупції (ЦПК) у справі за позовом про захист честі й гідності. Про це свідчить державний реєстр судових рішень.

У березні 2020 року Венедіктова подала позов про захист честі й гідності проти УП і ЦПК через статтю «Спрут Авакова: Як "тимчасовий міністр" нарощує свій вплив у силовому блоці».

У статті УП зазначила, з посиланням на джерела в правоохоронних органах, що чоловік Венедіктової – працівник кіберполіції Денис Колесник – впливав на роботу правоохоронних органів поза обсягом своїх повноважень, коли Венедіктова обіймала посаду директора Державного бюро розслідувань.

Зокрема, Венедіктова призначила своїм радником Руслана Бірюкова, який був членом конкурсної комісії з обрання голови ДБР та працював у Нацполіції. Також генпрокурорка брала свого чоловіка на важливі наради.

Венедіктова в позові вимагала спростувати цю інформацію та стягнути 150 тисяч компенсації із УП та ЦПК. Печерський районний суд міста Києва та Київський апеляційний суд задовольнили прохання генпрокурорки.

Проте на рівні касації Верховний суд став на бік УП і ЦПК, скасувавши ухвали судів попередніх інстанцій. Судді взяли до уваги подібні позови, які розглядалися Європейським судом із прав людини.

Адвокат «Української правди» Олександр Литвин зауважив, що Верховний суд повністю погодився з аргументами захисту.

«Ми наголошували на тому, що інформація має суспільний інтерес і є оціночними судженнями. Ми не стверджували про вчинення Венедіктовою будь-якого злочину, як про це писала її адвокатка. Крім того, керівниця прокуратури не мала права вимагати відшкодування моральної шкоди», – цитує Литвина УП.

Нагадаємо, у березні 2021 року генпрокурорка Венедіктова подала до суду на журналістку Яніну Соколову. Позов було подано через інтерв'ю позаштатного агента НАБУ Євгена Шевченка для програми Соколової «Соромно».

Фото: пресслужба Офісу генпрокурора 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду