Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі

Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі

19 Грудня 2021
3479
19 Грудня 2021
11:32

Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі

3479
В інтерв’ю державним білоруським ЗМІ він звинувачує польських прикордонників у вбивствах волонтерів та мігрантів.
Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі
Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі

17 грудня білоруський Державний прикордонний комітет повідомив, що день тому біля білорусько-польського кордону вони затримали 25-річного військовослужбовця Збройних сил Польщі Еміля Чечка

Він заявив, що є військовослужбовцем 11-го Мазурського артилерійського полку 16-ої Поморської механізованої дивізії імені короля Казимира, частини якої перекинули до кордону з Білоруссю через гуманітарну кризу, пов’язану з мігрантами.

У пресслужбі польської дивізії пізніше розповіли, що військовослужбовець залишив свій пост вдень 16 грудня. Після його зникнення там почали пошукову операцію. Польські ЗМІ повідомили, що пістолет солдат залишив у частині, а товариші по службі характеризують його як проблемного.

«Солдат, який учора пропав безвісти, мав серйозні проблеми із законом і подав на звільнення з армії. Його ніколи не мали направити на службу до кордону. Я попросив з'ясувати, хто за це відповідає, — прокоментував ситуацію Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Згодом трьох офіцерів, які служили в частині, звідки втік солдат, звільнили. Також у польських ЗМІ з'явилася інформація, що минулої суботи Чечка затримали у місті Гіжицько за керування нетверезим (мав у крові 1,5 проміле алкоголю і був під впливом марихуани). Про це писала Gazeta Wyborcza з посиланням на власні джерела. Після цього випадку він повернувся на службу на кордоні з Білоруссю.

Військова поліція Польщі у твіттері повідомила, що проти військовослужбовця, який самовільно перетнув кордон з Білоруссю, розпочнеться розслідування за статтею про дезертирство.

В той же час білоруська прикордонна служба стверджує, що Чечко запросив у Білорусі політичного притулку через «незгоду з політикою Польщі щодо міграційної кризи та практикою негуманного поводження з біженцями».

Білоруське державне «Агенство телевізійних новин» опублікувало інтерв’ю з Чечко, в якому він стверджує, що польські солдати на кордоні вбивали волонтерів. Начебто він був свідком двох таких вбивств.

Чечко розповів, що був «у такій ситуації, коли під'їжджав якийсь волонтер і починав казати: "Куди ви їх ведете?", а прикордонник просто вистрілив йому в лоба». Також він стверджує, що польські солдати начебто регулярно вбивали мігрантів. 

Нагадаємо, що влітку разом із мігрантами до Польщі перейшов авіадиспетчер мінського аеропорту, який розповів польському слідству про посадку рейсу Ryanair в травні 2021 року.

За твердженням перебіжчика, посадка літака з медіаактивістом Романом Протасевичем та його партнеркою Софією Сапегою була операцією білоруських спецслужб.

Романа Протасевича та Софію Сапегу, громадянку Росії, затримали білоруські силовики наприкінці травня 2021-го. Вони посадили у Мінську літак Ryanair, яким Протасевич та Сапега перетинали повітряний простір Білорусі. В аеропорту Мінська заявили, що літак Ryanair здійснив посадку після сигналу про закладену бомбу – посадку нібито запросили самі пілоти під час польоту.

Протасевича та Сапегу вважають політв’язнями, обоє перебувають під домашнім арештом. В Білорусі їх обвинувачують в організації масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

Польські спецслужби виклали запис розмови диспетчера та пілота під час посадки літака Ryanair у травні 2021 року.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3479
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду