detector.media
19.12.2021 11:32
Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі
Польський солдат Еміль Чечко запросив політичний притулок в Білорусі
В інтерв’ю державним білоруським ЗМІ він звинувачує польських прикордонників у вбивствах волонтерів та мігрантів.

17 грудня білоруський Державний прикордонний комітет повідомив, що день тому біля білорусько-польського кордону вони затримали 25-річного військовослужбовця Збройних сил Польщі Еміля Чечка

Він заявив, що є військовослужбовцем 11-го Мазурського артилерійського полку 16-ої Поморської механізованої дивізії імені короля Казимира, частини якої перекинули до кордону з Білоруссю через гуманітарну кризу, пов’язану з мігрантами.

У пресслужбі польської дивізії пізніше розповіли, що військовослужбовець залишив свій пост вдень 16 грудня. Після його зникнення там почали пошукову операцію. Польські ЗМІ повідомили, що пістолет солдат залишив у частині, а товариші по службі характеризують його як проблемного.

«Солдат, який учора пропав безвісти, мав серйозні проблеми із законом і подав на звільнення з армії. Його ніколи не мали направити на службу до кордону. Я попросив з'ясувати, хто за це відповідає, — прокоментував ситуацію Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Żołnierz, który wczoraj zaginął miał poważne kłopoty z prawem i złożył wypowiedzenie z wojska. Nigdy nie powinen zostać skierowany do służby na granicę. Zażądałem wyjaśnień, kto za to odpowiada.

— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) December 17, 2021

Згодом трьох офіцерів, які служили в частині, звідки втік солдат, звільнили. Також у польських ЗМІ з'явилася інформація, що минулої суботи Чечка затримали у місті Гіжицько за керування нетверезим (мав у крові 1,5 проміле алкоголю і був під впливом марихуани). Про це писала Gazeta Wyborcza з посиланням на власні джерела. Після цього випадку він повернувся на службу на кордоні з Білоруссю.

Військова поліція Польщі у твіттері повідомила, що проти військовослужбовця, який самовільно перетнув кордон з Білоруссю, розпочнеться розслідування за статтею про дезертирство.

В той же час білоруська прикордонна служба стверджує, що Чечко запросив у Білорусі політичного притулку через «незгоду з політикою Польщі щодо міграційної кризи та практикою негуманного поводження з біженцями».

Білоруське державне «Агенство телевізійних новин» опублікувало інтерв’ю з Чечко, в якому він стверджує, що польські солдати на кордоні вбивали волонтерів. Начебто він був свідком двох таких вбивств.

Чечко розповів, що був «у такій ситуації, коли під'їжджав якийсь волонтер і починав казати: "Куди ви їх ведете?", а прикордонник просто вистрілив йому в лоба». Також він стверджує, що польські солдати начебто регулярно вбивали мігрантів. 

Нагадаємо, що влітку разом із мігрантами до Польщі перейшов авіадиспетчер мінського аеропорту, який розповів польському слідству про посадку рейсу Ryanair в травні 2021 року.

За твердженням перебіжчика, посадка літака з медіаактивістом Романом Протасевичем та його партнеркою Софією Сапегою була операцією білоруських спецслужб.

Романа Протасевича та Софію Сапегу, громадянку Росії, затримали білоруські силовики наприкінці травня 2021-го. Вони посадили у Мінську літак Ryanair, яким Протасевич та Сапега перетинали повітряний простір Білорусі. В аеропорту Мінська заявили, що літак Ryanair здійснив посадку після сигналу про закладену бомбу – посадку нібито запросили самі пілоти під час польоту.

Протасевича та Сапегу вважають політв’язнями, обоє перебувають під домашнім арештом. В Білорусі їх обвинувачують в організації масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

Польські спецслужби виклали запис розмови диспетчера та пілота під час посадки літака Ryanair у травні 2021 року.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY