НМР закликала відмовитись від запуску токшоу з Андрієм Пальчевським на каналі «Дом»

НМР закликала відмовитись від запуску токшоу з Андрієм Пальчевським на каналі «Дом»

16 Грудня 2021
5077
16 Грудня 2021
11:46

НМР закликала відмовитись від запуску токшоу з Андрієм Пальчевським на каналі «Дом»

5077
На думку ради, це шоу дискредитує державний телеканал та може загрожувати реінтеграції окупованих територій.
НМР закликала відмовитись від запуску токшоу з Андрієм Пальчевським на каналі «Дом»
НМР закликала відмовитись від запуску токшоу з Андрієм Пальчевським на каналі «Дом»

Незалежна медійна рада виступила із заявою проти того, щоб токшоу з Андрієм Пальчевським виходило на державному телеканалі «Дом».

На думку ради, цей проєкт буде дискредитувати канал та може становити загрозу для реінтеграції окупованих територій, оскільки Пальчевський «має сумнівну репутацію та яскраво виражені проросійські погляди». 

У НМР нагадали про російські зв'язки Пальчевського: закінчив Військовий інститут іноземних мов у Москві, балотувався до Державної думи РФ, є співвласником компанії Eurolab разом із громадянином Росії, а в 2020 році у нього знайшли дійсний російській паспорт.

Крім того, як свідчить моніторинг «Детектора медіа», під час президентських виборів 2019 року Пальчевський був другим найпопулярнішим гостем проросійських каналів NewsOne та «112»: з’явився на 51% ефірів. Наразі Пальчевський веде авторську програму на іншому проросійському каналі — «Наш».

«Незалежна медійна рада вважає, що з таким проросійським бекграундом наступним проєктом Андрія Пальчевського не може бути шоу на каналі "Дом". За останні три роки він працював лише на маніпулятивних та низькоякісних медіа, а отже заплямує своєю професійною репутацією державний мовник. Минуле пана Пальчевського яскраво контрастує з місією каналу "Дом" — спротивом російській пропаганді. Адже Андрій Пальчевський сам просував проросійські наративи», — йдеться в заяві НМР.

Серед публічних заяв Пальчевського були висловлювання про те, що 80% українців спілкуються російською мовою. Що це Петро Порошенко, тобто українська сторона, розв’язав війну та віддав Крим. Що українці готові обміняти Крим на Донбас. Що українці та росіяни — один народ. (Наразі відео недоступні в Україні через санкції РНБО.) Крім того, у березні 2019 року Андрій Пальчевський особисто відвідав російське токшоу «60 минут», на якому розповів про «возз’єднання» України з Росією.

«Запрошення людини, яка маніпулює і публічно повідомляє неправдиві факти щодо російсько-української війни, на канал "Дом" може становити загрозу для реінтеграції окупованих територій. Адже наративи про "близькість" із Росією та покладення провини за розв'язання збройного конфлікту на Київ — це фундаментальні наративи російської пропаганди. І замість того, щоб протидіяти їм, канал "Дом" планує зробити ведучим людину, яка потенційно їх поширюватиме», — додали в НМР.

Крім того, в ефірі своїх програм Пальчевський неодноразово поширював сексистські та расистські погляди, обурювався «екзотичною зовнішністю» посадовців. А через його висловлювання про євреїв Нацрада через оголошувала перевірку NewsOne.

Незалежна медійна рада вимагає від державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» відмовитися від співпраці з Андрієм Пальчевським, яка може зруйнувати репутацію каналу «Дом».

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду