На Житомирщині редакція газети та міська рада не можуть поділити приміщення: ситуацію вирішуватимуть у суді

На Житомирщині редакція газети та міська рада не можуть поділити приміщення: ситуацію вирішуватимуть у суді

3 Грудня 2021
1238
3 Грудня 2021
10:46

На Житомирщині редакція газети та міська рада не можуть поділити приміщення: ситуацію вирішуватимуть у суді

1238
Олевська міськрада просить редакцію газети «Зорі над Убортю» покинути орендоване приміщення через закінчення терміну договору оренди. Редакція вважає непродовження договору оренди помстою за критичні матеріали про діяльність місцевої влади.
На Житомирщині редакція газети та міська рада не можуть поділити приміщення: ситуацію вирішуватимуть у суді
На Житомирщині редакція газети та міська рада не можуть поділити приміщення: ситуацію вирішуватимуть у суді

У Житомирській області керівництво Олевської міської ради просить редакцію місцевої газети «Зорі на Убортю» звільнити орендоване приміщення, в якому редакція працює вже понад 50 років. Окрім листів з вимогою виселитися, до редакції вже навідувалась поліція.

Журналісти вважають, що таке рішення міського голови Сергія Лисицького – це реакція на критичні матеріали про діяльність влади, які публікувалися в газеті. Міський голова каже, що в редакції закінчився термін дії договору оренди і в це приміщення має переїхати структурний підрозділ міськради, натомість редакції пропонують інше, але вже не за 1 грн оренди, а на умовах аукціону.

У редакції ситуацією обурені й кажуть, що за 90 років існування видання таких проблем не виникало. Припускають, що таку реакцію з боку міської ради викликали критичні матеріали про діяльність влади, які публікували у газеті.

«Поки нам шлють листи з намірами виселити. Все почалося тоді, коли вони прийшли до влади в грудні 2020 року. Ми звернулися з пропозицією укласти договір, спершу погодились, а потім підключили юристів і стали говорити про цей закон про оренду державного майна, що тільки через аукціон це робити. І ми почали усні перемовини, ми їм пропонуємо, а вони відмовляються, потім все це затихло. Аж поки не з'явились критичні статті про діяльність влади, можна сказати, вони нас на гачку тримали і почали слати листи з погрозами виселитись», – розповів у коментарі «Детектору медіа» заступник редактора газети Василь Чепік.

Орендувати приміщення через аукціон редакція не хоче, оскільки сума орендної плати буде значно вищою, і готова позиватися до суду.

«По-перше, аукціон – це означає, що прийдеться платити десь 2 чи 3 тисячі на місяць і може будь-хто взяти участь, і вони можуть навіть підставну особу поставити і забрати це приміщення. Зараз ми платимо 1 грн в місяць і ми спираємось на той закон, який нам дає таку можливість. Ми найняли адвоката, який готує позов до суду. Поки ми надсилаємо їм листи, щоб вони нас включили до другого переліку комунальної власності, які мають право сплачувати 1 грн, але вони відмовляються виносити це питання на сесію і не сприймають будь-які наші кроки. Дійшло вже до того, що вони хотіли з допомогою поліції виселити, але зрозуміли, мабуть, що поліція нічого не зробить, тому до суду, або вони подадуть перші, або ми», – додав  Василь Чепік.

У редакції також зазначають, що попри мінімальну суму оренди, комунальні платежі в межах від 16 тис грн до 20 тис грн (за опалення, водовідведення та електроенергію) редакція щороку сплачує до місцевого бюджету. Крім того, неодноразово за власні кошти був зроблений ремонт орендованих приміщень.

Міський голова Сергій Лисицький каже, редакцію не виганяють, в них просто закінчився термін дії договору і в це приміщення вже має переїхати один із відділів міської ради.

«Їх не виселяють, в них закінчився строк оренди, вони повинні заключити новий договір оренди, от і все. Ми їм запропонували інше приміщення, а в це має заїхати відділ міської ради. Ми зробили ремонт опалення, зараз хочемо зробити там ремонт приміщення, вони не виїжджають і не дають нам робити ремонт. Ми не виселяємо їх примусово, а просто пропонуємо інше приміщення, а вони ображаються, не зрозуміло чому. Ми в це приміщення заведемо свій відділ, а вони інше хай беруть з аукціону і займаються. У чому проблема, що вони не можуть переїхати в інше приміщення? Це приватна організація, яка повинна сама про себе дбати, а не жити з державного приміщення за одну гривню. Все. Ця історія тягнеться вже з весни, ми ж не те що в опалювальний сезон їх на вулицю виселяємо. Ми просили по-доброму і так, і так», – розповів у коментарі «Детектору медіа» міський голова.

Він не пов'язує це рішення з професійною діяльністю редакції та матеріалами про владу.

«Хай пишуть, що хочуть, про мене, хай оцінюють мої дії як вважають за потрібне, хай просто переїдуть в інше приміщення і все, це наше приміщення і ми його використовуємо на свій розсуд, а їм пропонуємо альтернативу, а вони не хочуть», – додав Сергій Лисицький. 

Чи будуть позиватись до суду, міський голова не сказав. Поки редакція продовжує працювати у звічному режимі й не збирається звільняти приміщення.

***

У матеріалі від 26 листопада в газеті «Зорі над Убортю» зазначено, що до реформування газети як комунального ЗМІ засновником видання були Олевська районна рада і Олевська районна державна адміністрація. У процесі роздержавлення вони вийшли із складу засновників і колектив газети створив власне товариство – ТОВ «Районна газета "Зорі над Убортю"».

Після реформи децентралізації влади Олевська міська рада стала правонаступником комунального майна на території громади, зокрема й «Білого дому», де розміщувалися ліквідовані Олевська державна адміністрація та Олевська районна рада і де знаходиться досі редакція.

Редакція сплачувала за приміщення 1 грн на місяць. Така сума оренди передбачена п.2 ст.9 Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», у якому у п.2 ст.9 чітко прописано: «Приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше, ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій» (тобто, 1 гривня).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1238
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду