36% українців назвали антиолігархічний закон популізмом – опитування

36% українців назвали антиолігархічний закон популізмом – опитування

1 Грудня 2021
1604
1 Грудня 2021
17:01

36% українців назвали антиолігархічний закон популізмом – опитування

1604
Водночас 17,5% українців вважають, що Зеленський та його оточення самі хочуть переділити власність і стати новими олігархами.
36% українців назвали антиолігархічний закон популізмом – опитування
36% українців назвали антиолігархічний закон популізмом – опитування

Більшість українців вважає, що президент Володимир Зеленський хоче підвищити свій рейтинг за допомогою антиолігархічного закону. Про це свідчать результати опитування КМІС.

Зокрема, 36% опитаних сприймають антиолігархічний закон як популістський крок, мета якого полягає у тому, щоб підвищити рейтинг президента. 20,7% вважають це спробою взяти під контроль телеканали, що належать олігархам.

18,1% висловлюють думку, що цей крок дозволить Україні стати успішною, а 18% вважають, що це щире прагнення до справедливості.

17,5% українців сприймають закон про деолігархізацію як намагання президента Зеленського та його оточення переділити власність і самим стати олігархами.

Понад 15% опитаних не змогли визначитись зі своїм ставленням до антиолігархічного закону.

Опитування проводилось 26-29 листопада 2021 року серед 1203 респондентів у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих територій.  

5 листопада 2021 року президент Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

26 листопада президент Зеленський під час пресмарафону заявив, що оточення олігарха Ріната Ахметова «втягує його у війну проти держави та президента».

За словами Зеленського, розвідка володіє інформацією про підготовку 1-2 грудня 2021 року держперевороту, який начебто планується за участі росіян і оточення олігарха. Президент додав, що у можливість участі власне Ахметова у держперевороті він не вірить.

Рінат Ахметов заперечив інформацію про причетність свого оточення до підготовки держперевороту, назвавши заяви президента «суцільною брехнею».

29 листопада СБУ розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади. 

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду