«Вагнергейт»: розвідникам заборонили виїзд та анулювали закордонні паспорти

«Вагнергейт»: розвідникам заборонили виїзд та анулювали закордонні паспорти

26 Листопада 2021
1652
26 Листопада 2021
10:14

«Вагнергейт»: розвідникам заборонили виїзд та анулювали закордонні паспорти

1652
«Схеми»: Розвідникам, які готували спецоперацію щодо «вагнерівців», анулювали закордонні паспорти.
«Вагнергейт»: розвідникам заборонили виїзд та анулювали закордонні паспорти
«Вагнергейт»: розвідникам заборонили виїзд та анулювали закордонні паспорти

Журналісти-розслідувачі «Схем» повідомили, що прикордонники за поданням Державної міграційної служби визнали недійсними закордонні паспорти п’ятьох колишніх працівників ГУР, які готували спецоперацію із затримання бойовиків приватної військової компанії Вагнера.

У розслідуванні «Продовження "Вагнергейту": як розвідникам України, які готували спецоперацію, анулювали закордонні паспорти» йдеться, що 19 лютого 2021 року Міграційна служба надіслала прикордонникам лист, мовляв, паспорти розвідників оформлені з порушенням законодавства, тому їх треба анулювати.

Паспорти були анульовані Юрію Семенюку, Роману Червінському, Ігорю Дзері, Василю Бурбі (також анульований його паспорт на імʼя Василя Месхи), а також ще одного розвідника, який попросив не називати його ім’я. Усі співробітники ГУР брали безпосередню участь у підготовці спецоперації.

У відповідь на журналістський запит Міграційна служба заявила, що не готувала і не надсилала прикордонникам жодного листа з такими реквізитами та таким змістом.

«Лист від 19 лютого 2021 року за такими реквізитами, щодо визнання недійсними паспортів громадянина України для виїзду за кордон ... у Державній міграційній службі не створювався, …не підписувався, не реєструвався та не надсилався до Державної прикордонної служби», – йдеться у відповіді ДМС.

Однак у відповідь на запит журналістів у Державній прикордонній службі наполягають, що такий лист дійсно надійшов до служби 25 лютого. Прикордонники заявили, що лист надійшов поштовим зв’язком.

Журналісти поцікавились у прикордонників, чи могли вони отримати підроблений лист. У ДПСУ відповіли, документ був належно оформлений з усіма реквізитами, і жодних застережень не було. Пізніше у відповідь на запит вони підтвердили, що провели перевірку – паспорти цих розвідників зараз є дійсними.

«І хоча в базі паспорт Юрія Семенюка вже вважається дійсним, скористатися ним він не зможе. З ДМС його паспорт йому повернули порізаним», – пишуть «Схеми».

У коментарі «Радіо Свобода» Юрій Семенюк заявив, що вилучення його паспорта могло бути продовженням адміністративного тиску з боку влади на розвідників, які проводили спецоперацію по «вагнерівцях».

«На той час дуже активно Юрій Бутусов (редактор видання «Цензор.нет» – ДМ) публікував свої статті з приводу спецоперації. В той же час журналіст Bellingcat Христо Грозєв анонсував розслідування. І було багато публікацій з цього приводу. І, можливо, хтось вважав, що ми чи я особисто, чи цих п’ять чоловік будемо шукати можливість зустрічі з Христо Грозєвим і летіти в Болгарію чи за кордон, не знаю», – каже Семенюк.

Про тиск з боку влади говорив і колишній голова ГУР МОУ Василь Бурба в етері програми «Свобода слова».

Читайте також: 

17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

У розслідуванні йдеться, що про відтермінування спецоперації керівника ГУР Бурбу та заступника голови СБУ Руслана Баранецького попросив Андрій Єрмак. Bellingcat не вказував, чи це було прохання особисто Єрмака, чи голова ОП передав розвідникам вказівку президента. 

Напередодні Зеленський досяг домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня. В ОП вважали, що у разі, якщо спецоперація пройде за планом і завершиться затриманнями 25 липня, перемир'я закінчиться, не встигнувши розпочатися.

Українська розвідка виступила проти відтермінування операції, адже це збільшувало ризик її зриву. Проконсультувавшись з колегами у ГУР, Бурба запропонував компромісний варіант – відкласти операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п'ять днів.

Зауважимо, що Бурба був звільнений з посади 5 серпня 2020 року, Баранецького звільнили 26 липня 2021 року. 

У розслідуванні Bellingcat немає згадок про залученість до спецоперації спецслужб інших країн. Згідно з його текстом, операцію реалізовували виключно ГУР Міноборони та СБУ. Також у матеріалі Bellingcat немає жодних згадок про нібито «злив» росіянам інформації про плани провести спецоперацію, про що раніше писали окремі журналісти.

Колаж: «Схеми»/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду