Подоляк розповів про два типи темників та пояснив, які використовує Офіс президента

Подоляк розповів про два типи темників та пояснив, які використовує Офіс президента

23 Жовтня 2021
2948
23 Жовтня 2021
12:30

Подоляк розповів про два типи темників та пояснив, які використовує Офіс президента

2948
Він також назвав цензуру інформаційного простору «безглуздою стратегією».
Подоляк розповів про два типи темників та пояснив, які використовує Офіс президента
Подоляк розповів про два типи темників та пояснив, які використовує Офіс президента

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна 24», обговорюючи тиск на «Зворотний відлік», розповів про два типи темників та пояснив, які використовує ОПУ. Повне розшифрування цієї частини програми читайте тут

За словами Подоляка, може бути два типи темників – «навіть не темників, а інформаційних матеріалів».

«Перший – поганий, який мав місце в Україні у 2002-2004 роках. Це коли інформаційний департамент того чи іншого державного органу писав техзавдання для журналіста. Які теми можна взяти, які теми не потрібно брати, як ці теми висвітлювати, де ставити акценти. Ці темники віддавали редакціям. Це є прямим втручанням у роботу редакції. Це загроза свободі слова пряма», – сказав радник глави ОПУ.

Він додав, що є також «інший тип взаємодії зі ЗМІ, який не передбачає втручання в роботу тієї чи іншої редакції». Нібито саме ним користуються в ОПУ.

«Ми не говоримо теми. У редакційну політику Офіс президента або будь-який інший орган сьогодні не втручається. Ми можемо тільки брифувати своїх спікерів. Що це означає? Журналісти повинні отримати тут якісного спікера, який буде глибоко в матеріалі. Це загальноприйнята у всіх країнах практика. Людина, яка приходить в ефір від партії влади, має вміти аргументовано вести дискусію. У неї мають бути довідкові матеріали, вона має вміти чітко відповідати на запитання. Ось цим ми займаємося. Жодних інших позитивних способів втручання або роботи з журналістами не буває», – вважає Подоляк.

Він також висловив думку, що цензура інформаційного простору є «безглуздою стратегією».

«Я б хотів уточнити, що саме виставляється нам (Офісу президента – ред.) як тиск на телеканал. Що ми якимось чином впливаємо на якість або кількість гостей, які приходять до вас в студію. У цьому претензія? Це риторичне питання.

Я вважаю, що цензура – це дуже коротка стратегія. Ти можеш за рахунок цензурування чогось, наприклад, сказати – ось цю тему не показуйте. І вона на короткий час з інформаційної повістки випадає. Але вона все одно залишається, тільки люди починають уважніше звертати на це увагу. І через якийсь час у середньостроковій перспективі будь-яка тема стане вибуховою.

Тобто той, хто йде шляхом цензурування інформаційного простору, припускається фундаментальної помилки. Він сам себе рано чи пізно втопить у скандалах. Це безглузда стратегія, у нас цієї стратегії точно немає», – заявив Михайло Подоляк.

Як писав «Детектор медіа», Сергій Лещенко звинуватив команду суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік», яка виходить на телеканалі «UA: Перший», в заангажованості, тому що у студії не було представників «Слуги народу» і влади. Ведуча токшоу Мирослава Барчук відповіла йому і заявила про тиск із боку Офісу президента.

Радник голови Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк відповів, що представники «Слуг народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

На Суспільному виступили з заявою, в якій вважають неприпустимим вплив політиків на формування складу учасників «Зворотного відліку».

Володимир Зеленський назвав хайпом заяву Мирослави Барчук про тиск Офісу президента на Суспільне.

Речниця фракції «Слуга Народу» Юлія Палійчук заявила, що за останні 6 місяців спікери монобільшості брали участь у «Зворотному відліку» на «UA: Першому» 14 разів.

Фото: скріншот з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду