В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ

В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ

7 Жовтня 2021
1428
7 Жовтня 2021
14:59

В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ

1428
Слідство вважає, що Себастіан Курц витрачав бюджетні кошти на самопіар в австрійських ЗМІ.
В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ
В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ

Прокуратура Австрії розпочала розслідування проти канцлера Себастьяна Курца за звинуваченням у хабарництві і посадових злочинах. Зокрема, канцлера підозрюють у підкупі ЗМІ задля створення позитивного іміджу.

Як повідомляє DW, Курца і його найближче оточення підозрюють у підкупі за державні гроші редакції одного з австрійських таблоїдів з метою забезпечити висвітлення своєї політичної діяльності у вигідному світлі.

Також, за даними прокуратури, кошти платників податків могло бути таємно перераховано одній з медіа-компаній в обмін на «надання можливостей впливати на редакційну політику».

Правоохоронці вже провели обшуки в офісі Курца, в штабі його «Австрійської народної партії», а також в міністерстві фінансів.

Прокуратура не називає видання, яке могли підкупити, але австрійська преса повідомила, що мова йде про таблоїд Osterreich.

Пізніше Курц і його партія відкинули звинувачення у корупційних домовленостях, також спростувують всі обвинувачення і у виданні Osterreich. 

У зв'язку з початком розслідування австрійські опозиційні партії закликали Курца подати у відставку.

Це не перший скандал за участю 35-річного Курца, який наразі є наймолодшим главою держави в світі.

У 2019 році Курц був відсторонений від влади після винесення вотуму недовіри в парламенті. Відсторонення Курца відбулось на хвилі так званого «Ібіцагейту» – скандалу з публікацією відео зустрічі на острові Ібіца віце-канцлера Хайнца-Крістіана Штрахе з дівчиною, що видавала себе за племінницю очільника російської газової компанії.

Штрахе натякав на можливість отримання російською компанією будівельних контрактів в обмін на великий внесок в партійну касу його праворадикальної партії, яка тоді перебувала в коаліції з політсилою Курца. На ці кошти партія збиралася купити контрольний пакет акцій популярного віденського таблоїду Kronen Zeitung і перетворити його на свій рупор.

Після гучного скандалу у ЗМІ коаліційний уряд Курца розвалився, однак восени 2019 року його партія знову перемогла на виборах і він повернувся в крісло канцлера. Зараз партнером «Австрійської народної партії» по коаліції є ліва «Партія зелених».

Фото: EU2017EE Estonian Presidency/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1428
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду