detector.media
07.10.2021 14:59
В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ
В Австрії розпочали розслідування проти канцлера Курца за підозрою у підкупі ЗМІ
Слідство вважає, що Себастіан Курц витрачав бюджетні кошти на самопіар в австрійських ЗМІ.

Прокуратура Австрії розпочала розслідування проти канцлера Себастьяна Курца за звинуваченням у хабарництві і посадових злочинах. Зокрема, канцлера підозрюють у підкупі ЗМІ задля створення позитивного іміджу.

Як повідомляє DW, Курца і його найближче оточення підозрюють у підкупі за державні гроші редакції одного з австрійських таблоїдів з метою забезпечити висвітлення своєї політичної діяльності у вигідному світлі.

Також, за даними прокуратури, кошти платників податків могло бути таємно перераховано одній з медіа-компаній в обмін на «надання можливостей впливати на редакційну політику».

Правоохоронці вже провели обшуки в офісі Курца, в штабі його «Австрійської народної партії», а також в міністерстві фінансів.

Прокуратура не називає видання, яке могли підкупити, але австрійська преса повідомила, що мова йде про таблоїд Osterreich.

Пізніше Курц і його партія відкинули звинувачення у корупційних домовленостях, також спростувують всі обвинувачення і у виданні Osterreich. 

У зв'язку з початком розслідування австрійські опозиційні партії закликали Курца подати у відставку.

Це не перший скандал за участю 35-річного Курца, який наразі є наймолодшим главою держави в світі.

У 2019 році Курц був відсторонений від влади після винесення вотуму недовіри в парламенті. Відсторонення Курца відбулось на хвилі так званого «Ібіцагейту» – скандалу з публікацією відео зустрічі на острові Ібіца віце-канцлера Хайнца-Крістіана Штрахе з дівчиною, що видавала себе за племінницю очільника російської газової компанії.

Штрахе натякав на можливість отримання російською компанією будівельних контрактів в обмін на великий внесок в партійну касу його праворадикальної партії, яка тоді перебувала в коаліції з політсилою Курца. На ці кошти партія збиралася купити контрольний пакет акцій популярного віденського таблоїду Kronen Zeitung і перетворити його на свій рупор.

Після гучного скандалу у ЗМІ коаліційний уряд Курца розвалився, однак восени 2019 року його партія знову перемогла на виборах і він повернувся в крісло канцлера. Зараз партнером «Австрійської народної партії» по коаліції є ліва «Партія зелених».

Фото: EU2017EE Estonian Presidency/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY