«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі

«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі

8 Вересня 2021
1269
8 Вересня 2021
13:32

«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі

1269
Це шість фільмів, герої яких – незручні, недоречні, забагато або замало вимагають, але при цьому розповідають про суспільство більше, ніж воно того хоче.
«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі
«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі

П’ятий фестиваль «Київський тиждень критики» оголосив тему та програму ретроспективи, повідомляє пресслужба.

У добірці покажуть шість стрічок, які вже стали кінокласикою. Усі вони – про бунт на різних рівнях. Програма отримала назву «Нуль за поведінку».

Усі герої та героїні цих фільмів – незручні, недоречні, забагато або замало вимагають, та все одно розповідають про суспільство більше, ніж воно того хоче.

Зокрема, на «Київському тижні критики» покажуть відреставровану режисерську версію культового науково-фантастичного фільму «Донні Дарко» (2001) Річарда Келлі. Велетенський кролик із цієї стрічки став героєм для постера програми ретроспективи.

Ще один фільм програми – драма «Бунтівник без причини» (1955) Ніколаса Рея. Це найвідоміший фільм за участі актора Джеймса Діна, який став символом американської молоді 50-х. Герой Діна – складний підліток і шибайголова, який кидає виклик ватажку хуліганів через дівчину. Стрічка, серед іншого, істотно вплинула на тогочасну американську й світову моду. Фільм входить у такі престижні рейтинги як «500 найкращих фільмів» за версією Empire та «1000 найкращих фільмів» за версією New York Times.

Кримінальна романтична драма «Яскравий літній день» (1991) Едварда Янга – історія підліткового кохання на тлі протистоянь вуличних юнацьких банд Тайбею на початку 60-х років ХХ ст. Рейтинг фільму на сайті Rotten Tomatoes складає 100%.

Сюрреалістична кримінальна драма «Якщо...» (1968) Ліндсея Андерсона увібрала настрої студентської революції 1968 року та стала знаковою для покоління контркультури. У стрічці йдеться про протест у приватній школі зі старими негуманними порядками. Фільм став дебютним для виконавця головної ролі Малкольма Макдавелла, який пізніше зіграв Алекса у «Механічному апельсині» та ще безліч ролей. Фільм «Якщо...» був нагороджений Золотою пальмовою гілкою Каннського кінофестивалю в 1969 році.

Картина «Без даху, поза законом» (1985) режисерки Аньєс Варда – це романтична драма, стилізована під документальний фільм. Стрічка розповідає історію безпритульної дівчини, відтворену з розповідей людей, яким довелося з нею зустрітися. Фільм відзначений «Золотим левом» і Призами ФІПРЕССІ та OCIC (Міжнародної католицької організації кіно та аудіовізуальних засобів) Венеційського кінофестивалю 1985 року, а Сандін Боннер, виконавиця головної ролі, в 1986 році отримала «Сезар» за найкращу акторську гру.

Містична драма «Пікнік біля навислої скелі» (1975) Пітера Уїра – екранізація однойменної книги Джоан Лінсі під музику класичних композиторів. Стрічка розповідає про зникнення студенток коледжу та їхньої вчительки під час походу на пікнік. У 1977-му фільм було удостоєно Нагороди за найкращу операторську роботу BAFTA.

Окрім тематичної ретроспективи культової кінокласики до програми фестивалю увійдуть іще три секції, які будуть оголошені згодом: 

  • міжнародна програма з актуальними стрічками з лайнапів головних світових кінофестивалів;
  • програма «Фокус» (добірка нових картин з України та іншої фокусної країни, сформована селективною комісією кінокритиків обох країн);
  • індустрійна секція «Перший погляд», до якої увійдуть студентські фільми, відібрані студентами, які вивчають кіномистецтво.

На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною Національною премією кінокритиків «Кіноколо». 

«Київський тиждень критики» відбудеться 21-27 жовтня.

Нагадаємо, в Ужгороді у жовтні відбудеться другий Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль.

Фото: пресслужба фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1269
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду