detector.media
08.09.2021 13:32
«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі
«Нуль за поведінку»: «Київський тиждень критики» оголосив програму ретроспективи. Тема цього року – бунтарі
Це шість фільмів, герої яких – незручні, недоречні, забагато або замало вимагають, але при цьому розповідають про суспільство більше, ніж воно того хоче.

П’ятий фестиваль «Київський тиждень критики» оголосив тему та програму ретроспективи, повідомляє пресслужба.

У добірці покажуть шість стрічок, які вже стали кінокласикою. Усі вони – про бунт на різних рівнях. Програма отримала назву «Нуль за поведінку».

Усі герої та героїні цих фільмів – незручні, недоречні, забагато або замало вимагають, та все одно розповідають про суспільство більше, ніж воно того хоче.

Зокрема, на «Київському тижні критики» покажуть відреставровану режисерську версію культового науково-фантастичного фільму «Донні Дарко» (2001) Річарда Келлі. Велетенський кролик із цієї стрічки став героєм для постера програми ретроспективи.

Ще один фільм програми – драма «Бунтівник без причини» (1955) Ніколаса Рея. Це найвідоміший фільм за участі актора Джеймса Діна, який став символом американської молоді 50-х. Герой Діна – складний підліток і шибайголова, який кидає виклик ватажку хуліганів через дівчину. Стрічка, серед іншого, істотно вплинула на тогочасну американську й світову моду. Фільм входить у такі престижні рейтинги як «500 найкращих фільмів» за версією Empire та «1000 найкращих фільмів» за версією New York Times.

Кримінальна романтична драма «Яскравий літній день» (1991) Едварда Янга – історія підліткового кохання на тлі протистоянь вуличних юнацьких банд Тайбею на початку 60-х років ХХ ст. Рейтинг фільму на сайті Rotten Tomatoes складає 100%.

Сюрреалістична кримінальна драма «Якщо...» (1968) Ліндсея Андерсона увібрала настрої студентської революції 1968 року та стала знаковою для покоління контркультури. У стрічці йдеться про протест у приватній школі зі старими негуманними порядками. Фільм став дебютним для виконавця головної ролі Малкольма Макдавелла, який пізніше зіграв Алекса у «Механічному апельсині» та ще безліч ролей. Фільм «Якщо...» був нагороджений Золотою пальмовою гілкою Каннського кінофестивалю в 1969 році.

Картина «Без даху, поза законом» (1985) режисерки Аньєс Варда – це романтична драма, стилізована під документальний фільм. Стрічка розповідає історію безпритульної дівчини, відтворену з розповідей людей, яким довелося з нею зустрітися. Фільм відзначений «Золотим левом» і Призами ФІПРЕССІ та OCIC (Міжнародної католицької організації кіно та аудіовізуальних засобів) Венеційського кінофестивалю 1985 року, а Сандін Боннер, виконавиця головної ролі, в 1986 році отримала «Сезар» за найкращу акторську гру.

Містична драма «Пікнік біля навислої скелі» (1975) Пітера Уїра – екранізація однойменної книги Джоан Лінсі під музику класичних композиторів. Стрічка розповідає про зникнення студенток коледжу та їхньої вчительки під час походу на пікнік. У 1977-му фільм було удостоєно Нагороди за найкращу операторську роботу BAFTA.

Окрім тематичної ретроспективи культової кінокласики до програми фестивалю увійдуть іще три секції, які будуть оголошені згодом: 

На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною Національною премією кінокритиків «Кіноколо». 

«Київський тиждень критики» відбудеться 21-27 жовтня.

Нагадаємо, в Ужгороді у жовтні відбудеться другий Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль.

Фото: пресслужба фестивалю

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY