Австралійській поліції новим законом дозволили зламувати акаунти без рішення суду

Австралійській поліції новим законом дозволили зламувати акаунти без рішення суду

1 Вересня 2021
1622
1 Вересня 2021
20:58

Австралійській поліції новим законом дозволили зламувати акаунти без рішення суду

1622
Критики закону відзначають, що він ніяк не вберігає від недобросовісних правоохоронців, які можуть зловживати новими повноваженнями. А необхідність такого закону так і не обґрунтували.
Австралійській поліції новим законом дозволили зламувати акаунти без рішення суду
Австралійській поліції новим законом дозволили зламувати акаунти без рішення суду

Сенат Австралії схвалив «екстраординарне» розширення повноважень силових органів в області інформаційних технологій. Про це повідомили на офіційному сайті МВС країни.

Тепер Федеральна поліція Австралії (AFP) і Комісія з кримінальної розвідки (ACIC) мають право без судового ордера вилучати та зламувати пристрої, облікові записи і дані підозрюваних у тяжких злочинах.

Австралійські політики, пише Tutanota, вважають законопроєкт необхідним для ефективної боротьби з експлуатацією дітей, тероризмом і наркоторгівлею. Але текст закону дозволяє силовим органам розслідувати такими способами будь-яке «серйозне правопорушення в межах Співдружності» або «серйозне правопорушення в межах штату, яке має федеральний аспект».

Тобто під дію закону може потрапити як тероризм і насильство щодо дітей, так і використання «піратських» програм або ухилення від сплати податків.

Які повноваження закон дає силовикам

  • збирати інформацію про шкідливі кримінальні мережі, які діють в загальнодоступному інтернеті і даркнета;
  • припиняти злочинну діяльність додаванням, видаленням, зміною або копіюванням даних підозрюваних;
  • отримувати контроль над пристроями та обліковими записами підозрюваних (наприклад, в соціальних мережах) для збору інформації.

Дозволи на всі ці операції видаватиме не суд, а Адміністративний апеляційний суд Австралії – агентство Генеральної прокуратури країни.

Співробітники приватних компаній (наприклад, інтернет-провайдерів) зобов'язані допомагати поліції у зломі пристроїв і акаунтів підозрюваних – за відмову підкоритися закон передбачає позбавлення волі строком до 10 років.

За що критикують закон

Закон пройшов через парламент Австралії за 24 години – його схвалили як керівна коаліція, так і опозиційна партія. Опиралася ухваленню закону тільки Австралійська партія зелених: сенаторка Лідія Торп заявила, що тепер AFP і ACIC стають «суддею, присяжним і катом» в одній особі. 

На її думку, законодавці не пояснили, чому ці повноваження необхідні, і що в США, Великобританії, Канаді та Новій Зеландії силові органи не мають таких повноважень.

На думку юриста та голови відділу політики Electronic Frontiers Australia Ангуса Мюррея, новий закон серйозно загрожує громадянським свободам. Він вважає, що ці повноваження використовуватимуть проти суспільства – закон ніяк не вберігає від поліцейського, який вирішить підкинути на девайс дитячу порнографію. 

Опозиційний помічник міністра імміграції Ендрю Джайлс зазначив, що уряд використовував тероризм і експлуатацію дітей як виправдання для введення екстраординарних повноважень поліції. За його словами, ніхто не стане заперечувати необхідність боротьби з такими злочинами, але прийняття подібних законів потрібно ретельно обґрунтовувати, враховуючи їх потенціал до зловживань.

Нагадаємо, що на Кубі після неочікуваних протестів влада прийняла ряд законів, які цензуруватимуть інтернет та заважатимуть людям об'єднуватись та координувати свої дії

Фото: Australian government / h2-view

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1622
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду