Українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн за перше півріччя 2021 року

Українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн за перше півріччя 2021 року

11 Серпня 2021
1639
11 Серпня 2021
20:47

Українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн за перше півріччя 2021 року

1639
Перші місця посіли екскандидат у народні депутати від партії «За Майбутнє» Олександр Шевченко, партія «Слуга Народу» та експрем'єрміністр Арсеній Яценюк.
Українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн за перше півріччя 2021 року
Українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн за перше півріччя 2021 року

За першу половину 2021 року українські політики витратили на рекламу у Facebook $1,2 млн. Це на третину більше, ніж за той самий період у 2020 році (тоді було 850 тисяч доларів).

Про це пише рух «Чесно» у своєму дослідженні, базованому на основі даних бібліотеки Facebook-реклами.

Найбільші витрати припали на сторінки екскандидата у народні депутати від партії «За Майбутнє» Олександра Шевченка, партії «Слуга Народу» та колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Аналітики зазначили, що середньомісячні витрати на поширення рекламних дописів зросли зі $141 тис. у першому півріччі 2020 року до $205 тис. за той же період 2021 року. 

Найбільше грошей витрачають індивідуальні сторінки політиків. В середньому 31% від загальних витрат на політичну рекламу у Facebook. В середньому 23% витрат припадає на сторінки, які неможливо чітко ідентифікувати, втім, вони активно просувають контент за та/чи проти політиків та партій. А от видатки з партійних сторінок становлять в середньому 18%.

Хто витрачає найбільше?

Перше місце за витратами займає сторінка Олександра Шевченка, який навесні балотувався до Верховної Ради у 87-му окрузі й є членом партії «За Майбутнє». 

У 2021 році він витратив $49,2 тис. Загалом від червня 2019 року його сторінка вклала у рекламу майже $130 тис.

На другому місці за витратами на рекламу у Facebook — головна сторінка партії «Слуга Народу», яка вклала понад $47 тис. Якщо у минулі роки акцент на рекламі у Facebook робили лише під час виборів, то у 2021 році сторінка активна і не під час виборів.

На третьому місці опинилася сторінка Арсенія Яценюка, який лише у 2021 році вклав у рекламу $40 тис. Політик рекламує дописи з різними привітаннями, уривками ефірів або закликами ставити лайки і часом платить до $3 тис. за один пост.

Нагадаємо, що після масштабної критики на адресу Facebook через використання соцмережі для маніпулювання громадською думкою під час виборів президента Сполучених Штатів Америки 2016 року корпорація змінила глобальну політику протидії дезінформації та втручанню у виборчий процес. Тепер у фейсбука одна з найпрозоріших систем контролю та перевірки інформації. 

Фото: рух «Чесно»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1639
Читайте також
17.12.2020 10:30
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
10 864
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
988 дн. тому
Ось чому міжнародні бізнес-авантюристи зацікавлені у збережені занепаду та корупції в Україні. У відсталих країнах на клептократії заробляють більше ніж на розвитку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду