МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі після «низки неприпустимих заяв» Лукашенка

МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі після «низки неприпустимих заяв» Лукашенка

10 Серпня 2021
1663
10 Серпня 2021
16:35

МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі після «низки неприпустимих заяв» Лукашенка

1663
МЗС України назвало окремі заяви Лукашенка «безвідповідальною і далекою від реалій пропагандою».
МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі після «низки неприпустимих заяв» Лукашенка
МЗС викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі після «низки неприпустимих заяв» Лукашенка

МЗС України викликало тимчасового повіреного у справах Республіки Білорусь в Україні Кіріла Камишева через низку заяв самопроголошеного президента Олександра Лукашенка під час великої пресконференції 9 серпня.

Зокрема, тоді Лукашенко заявив про нібито допит бойовиками «ЛНР» журналіста Романа Протасевича та про готовність визнати «російський» Крим. Також Лукашенко звинуватив Україну у нібито підготовці  бойовиків, яких потім «направляють у Білорусь».

Так, МЗС України висловило Камишеву рішучий протест у зв'язку із такими «неприпустимими заявами Лукашенка».

«Від білоруської сторони ми запросили пояснення стосовно слів О.Лукашенка, які можуть свідчити про все ж таки допуск білоруською стороною на свою територію самозваних "прокурорів" з тимчасово окупованого Луганська для допиту Романа Протасевича. У разі підтвердження, це суперечитиме раніше отриманій українською стороною офіційній відповіді від МЗС Білорусі, якою цей факт категорично заперечувався», – говориться у заяві МЗС.

Також білоруського дипломата застерегли, що висловлена Лукашенком готовність визнати російський суверенітет над тимчасово окупованим українським Кримом є рівнозначною співучасті у злочині Кремля проти територіальної цілісності і суверенітету України, з усіма пов’язаними міжнародно-правовими наслідками: «Подібними заявами він порушує міжнародні зобов’язання Білорусі з дотримання норм і принципів міжнародного права».

Заяви Лукашенка щодо «переправки зброї» та підготовку Україною «бойовиків» для дій на території Білорусі МЗС назвало «безвідповідальною і далекою від реалій пропагандою».

«Очевидно це є продуктом штучно створеного кремлівськими пропагандистами в оточенні О.Лукашенка образу України як "ворожої" до Білорусі та білоруського народу, що абсолютно не відповідає дійсності. Фейками про зовнішні загрози державності Білорусі з боку України та інших Західних держав О.Лукашенко намагається виправдати свої репресивні методи і обмеження прав і свобод громадян Білорусі», – говориться у заяві МЗС.

МЗС України також звернуло увагу на погрози Лукашенка «поставити на коліна» Україну, прикриваючись президентом РФ Володимиром Путіним.

«Білоруському дипломатові вказали на те, що ці слова є проявом слабкості Білорусі, а не демонстрацією сили. Путін не зміг поставити Україну на коліна, тому сподівання Лукашенко на нього є програшною ставкою», – додали дипломати.

Зауважимо, що у травні 2021 року так звана «генеральна прокуратура ЛНР» звернулася до Білорусі з проханням видати Романа Протасевича для проведення слідчого експерименту. Бойовики нібито встановили причетність Протасевича до «обстрілу мирного населення Донбасу». 

Засновник батальйону «Азов» Андрій Білецький повідомив, що Роман Протасевич дійсно перебував на Донбасі, але працював як журналіст і отримав поранення під Широкіним.

Самопроголошений президент Лукашенко заявив, що не заперечує щодо допиту Протасевича «слідчими» так званої «генеральної прокуратури ЛНР».

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що самопроголошеному президенту Лукашенку «буде боляче» у разі допуску представників терористичної «ЛНР» до затриманого Протасевича.

Заступник голови МЗС України Еміне Джапарова заявила, що Київ діятиме миттєво проти будь-яких спроб Білорусі легітимізувати терористичні утворення «Л/ДНР». 

Фото: Enrico Strocchi/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1663
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду