detector.media
28.06.2021 16:58
У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ
У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ
Комерційні матеріали замовного характеру продовжують переважати над політичними. Це пояснюють міжвиборчим періодом.

27,5% матеріалів з ознаками замовлення були спрямовані на просування різних комерційних компаній, повідомили в громадській організації «Інститут масової інформації». Організація опублікувала моніторинговий звіт дослідження «Джинса в онлайн-медіа» за другий квартал 2021 року. Його провели впродовж 26 – 30 квітня 2021 року в 18 онлайн-медіа: «Політека», «Обозреватель», «24 канал», «Гордон», «Українська правда», УНІАН, «Сегодня», ТСН,  RBC.ua, «Ліга», Інтерфакс-Україна, «Страна», «Цензор», «Букви», «Дзеркало тижня», «Кореспондент», «Суспільне», НВ. Зазначається, що повна вибірка становила понад 20 тисяч новин.

В ІМІ наголосили, що майже вдвічі зросла кількість матеріалів з ознаками замовлення на користь компаній, інтересів і іміджу пов'язаного з телеканалами «Україна» та «Україна 24» бізнесмена Ріната Ахметова (з 8% загальної кількості джинси в першому кварталі 2021 до 16,3% в другому)

Найбільше джинси політичного спрямування орієнтовано на підвищення значущості програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» (8,7%), резюмували дослідники ІМІ. «Деякі медіа так і називали її прямо в заголовках "Велике Будівництво Зеленського" і давали лише компліментарні матеріали», — додали в ІМІ. 

На користь експрезидента Петра Порошенка та його партії «Європейська Солідарність», за підрахунками дослідників, розміщено 7% загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення, що на 2% більше ніж під час минулого моніторингового періоду. В ІМІ зауважили, що піар Порошенка, на відміну від інших політиків, має досить чітке спрямування і зосереджений на темах, що присутні в програмі партії ЄС, зокрема це міжнародна тематика та євроїнтеграція.

Інші найбільш поширені теми в новинах із ознаками замовлення, за спостереженнями ІМІ, — реакція ринку на зміни до Податкового кодексу, Юлія Тимошенко та партія «Батьківщина», Олег Бахматюк і агрохолдинг «Укрлендфармінг» (за допомогою таких матеріалів, на думку ІМІ, бізнесмен намагається відбілити свою репутацію та веде активну боротьбу з НАБУ, яке проводить проти нього розслідування), а також партії «Опозиційна платформа — За життя».

За результатами дослідження сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовлення стали «Обозреватель» (124 матеріалів з ознаками замовлення), «Політека» (61 матеріал). Матеріали з ознаками замовлення також були виявлені на сайтах «РБК-Україна» (25), «24 канал» (22), Інтерфакс-Україна (21), УНІАН (20), «Сегодня» (19), «Цензор» (14), «Гордон» (13), «Страна» (11), ТСН (5).

У новинах сайтів «Ліга», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Суспільне», «Букви», НВ та «Кореспондент» джинси не виявлено, резюмували в ІМІ. 

Найбільше неналежного маркування виявили в ТСН (15) й УНІАН (9). Його також виявили на сайтах «Українська правда», «Букви», НВ, «24 канал», «Сегодня» та  «Гордон».

З переліку сайтів, що аналізувалися, були вилучені сайти телеканалів 112 та NewsOne, оскільки ці канали підпали під санкції і були заблоковані згідно з рішенням РНБО та указом президента Зеленського. 

«Замовні матеріали використовуються з різними цілями: для просування своїх товарів чи послуг (комерційна джинса), для отримання додаткових політичних дивідендів (політична джинса), для відбілювання своєї репутації (іміджева джинса). Але мета у цих матеріалів єдина — маніпулювання суспільною думкою», — резюмували в Інституті масової інформації.

Нагадаємо, за результатамии моніторингу регіональних ЗМІ, який здійснив Інститут демократії імені Пилипа Орлика, у травні зросли середні показники джинси (7,6% порівняно з 4,6% у січні), офіціозу (7,9%; 6,2% у січні) та неналежно маркованої реклами (9,7%; 7,2 у січні) у друкованих виданнях. В інтернет ЗМІ значно збільшилася кількість необроблених журналістами офіційних повідомлень влади (9,1%; 4,1% у січні). Серед регіонів, які тяжіють до проросійських наративів, —Луганщина, Чернігівщина та Одещина.

Зображення, інфографіка ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY