Чорний Майдан. Як проросійські канали дискредитують протести в США

Чорний Майдан. Як проросійські канали дискредитують протести в США

8 Червня 2020
4406
8 Червня 2020
13:00

Чорний Майдан. Як проросійські канали дискредитують протести в США

4406
Протестувальники-ґвалтівники, справедливі поліцейські й таємні фонди Сороса. Усі ваші улюблені маніпуляції знову на екранах
Чорний Майдан. Як проросійські канали дискредитують протести в США
Чорний Майдан. Як проросійські канали дискредитують протести в США

Підміна вимог мирних протестувальників агресією «радикалів», пошук вигодонабувачів серед політиків, теорії змови про Джорджа Сороса — українці сповна могли насолодитися цими та іншими маніпулятивними прийомами, коли проросійські ЗМІ висвітлювали Революцію гідності. У 2020 році старі методички знову стали в нагоді, але цього разу для маргіналізації вже американських протестів. На фоні подій у США тріада каналів Медведчука, «Наш» та «Інтер» намагалися донести до глядачів дві думки: «Протести — це погано» і «Жорсткі дії поліції — це правильно».

Ґвалтівники та бомжі. Хто протестує в США

Масові акції протестів у США почалися після 25 травня, коли під час затримання афроамериканця Джорджа Флойда (за буцімто підроблені 20 доларів) полісмен майже дев’ять хвилин притискав його шию коліном. Що в результаті призвело до смерті затриманого. Ця ситуація наклалася на інші подібні випадки (у 2015 році, наприклад, полісмени вбили більше сотні неозброєних чорношкірих) та загальну ситуацію з расовою дискримінацією правоохоронцями (24% людей убитих полісменами — чорношкірі, хоча вони складають всього 13% населення). До мирних протестів досить швидко додалися сутички з поліцією та погроми.

Проросійські телеканали цікавила тільки остання частина ситуації. «Подробности» на телеканалі «Інтер» 31 травня почали своє повідомлення словами: «Розтрощені будинки, автівки та масове мародерство…». І більшість часу в сюжеті присвятили саме опису агресії мітингувальників. Новина 1 червня почалася словами «Америка у вогні…» і представляла собою ще один детальний переказ погромів та мародерств. Сюжет 4 червня детально описував, як мітингувальники знущаються із силовиків. На NewsOne у токшоу «Український формат» Михайло Добкін отак описував дії протестувальників: «Они грабят, они насилуют, они убивают. И они кичатся этим».

Телеканал «112» підійшов до демонізації мітингувальників із креативом і переклав це завдання на українців, які мешкають у США. Роман із Чикаго жалівся, що змушений захищатися від грабіжників фанерою. Олексій із Лос-Анджелеса розповідав, що боїться ночі, й описував ситуацію так: «Все бутики, все магазины, все разрушено, все горит. Вандализм, мародерство». Варто зазначити, що це був уже  другий коментар Олексія за один день. У першому чоловік стверджував, що акції протестів зовсім не мирні, а участь у них беруть «бомжи», «сумасшедшие», «наркоманы», «бандитские группировки». Уваги заслуговує також ця цитата Олексія: «Это реально терроризм. Это опасно. Все взрывается, люди стреляют, машины убивают». Можливо, він описував фільм «Трансформери». 

Лідія з Нью-Йорка розділяла мітингувальників та крадіїв, але в назву відео з нею винесли цитату «В США уже не акции протеста, это просто неконтролируемые шокирующие погромы». Причому цю фразу коментаторка у викладеному кліпі навіть не озвучувала (але говорила в повній версії програми). Андрій Єрмолаєв, президент центру «Софія», шість хвилин розповідав про еволюцію революцій, причини протестів у США та вплив цих подій на вибори, але «112» виніс у назву відео фразу: «Цивилизованная страна превращается в апокалиптическую картинку»

Ведучий каналу «Наш» Антон Довлатов висловився найбільш прямолінійно: «Наша солідарність американцям, які зараз тримаються і захищають своє майно від абсолютно незрозумілих натовпів людей». «Злочинців зі зброєю в руках», уточнила його співведуча Альона Чорновол. 

Загалом, проросійські ЗМІ відверто намагалися виставити протести у США виключно агресивними та злочинними. Породжуючи таким чином цілу купу маніпуляцій. «Наш», висловлюючи солідарність «американцям, які тримаються», формував враження про маргінальність протестів. «112», беручи інтерв’ю виключно у критиків акцій, формував враження про їхнє масове несприйняття американцями. Хоча насправді 64% дорослих жителів США симпатизують протестувальникам. 

Постійно розповідаючи лише про агресію, погроми та мародерство, «Інтер» намагався створити враження, що саме так і проходять абсолютно всі мітинги. Хоча, наприклад, в Окленді та Нешвілі відбулися мирні акції. А мер Нью-Йорка розділяв мирних протестувальників та агресивні елементи. Також, розповідаючи лише про «жахіття» з боку громадян, проросійські ЗМІ повністю замовчували можливі причини загострення, зокрема первинну неадекватну реакцію поліції. 

І, звісно, описуючи учасників як «бомжів», «терористів» та «злочинців», проросійські канали якось зовсім забули згадати про масову підтримку протестувальників з боку найбільших представників бізнесу, спортивних організацій та зірок. У тому числі українських

Коротше кажучи, проросійські ЗМІ повністю повторили свою тактику часів Революції гідності: замовчали причини, вимоги та підтримку протестів, натомість акцентували увагу виключно на вирваних із контексту прикладах насильства. Цитували чиновників та критиків акцій, але не дали повноцінно висловитися їхнім організаторам. Замість фундаментальних проблем, у цьому випадку расизму та поліцейського свавілля, обговорювали у студіях лише перебіг мітингів.

Жорсткі, але справедливі. Що розповідають про американську поліцію

Повідомлення «Подробностей» 2 червня про реакцію американської поліції на протести не можна назвати менш ніж захопленим. Воно починається словами: «Внутрішнім тероризмом Дональд Трамп назвав те, що зараз відбувається на вулицях Америки…». А далі описуються дії правоохоронців сильними, вольовими та впевненими епітетами: «Президент іде у наступ», «розгубленість змінилась войовничістю», «це частина плану», «силовики діють дуже жорстко», «операція добре спланована», «жодних вагань», «зачистили всіх до єдиного», «показовий гнів», «ані кроку в бік»

На «112» дії поліції хвалив Дмитро Співак: «Вы смотрели, как жестко вела себя полиция? Так, как должна себя вести с тем, чтобы обеспечивать порядок на улице. Так должна себя вести полиция. Так должны себя вести военные [...] Потому что в государстве живут людей больше, чем тех, кто принимает участие в уличных беспорядках».

У токшоу «Український формат» на NewsOne ведучий Віталій Дикий теж підтримував жорстку реакцію влади на протести: «Заява президент США була абсолютно короткою та зрозумілою. Він сказав: хто не буде, власне, поводити себе нормально, той матиме серйозні проблеми. Буквально, непокора — стрілянина»

Дії полісмена, який затримував Джорджа Флойда, здається, ще ніхто не виправдовував, але загальна тенденція лишається: проросійські канали хвалять жорсткість дій поліції та замовчують перевищення повноважень й інші відхилення з боку правоохоронців. Наприклад, той випадок, коли поліція розігнала мирний протест біля церкви заради фотосесії Трампа. Ця ситуація спричинила як дискусію з приводу методів силовиків (буцімто використання сльозогінного газу), так і критику щодо використання президентом авторитарних методів. Це, до речі, теж частина маніпуляцій. Адже, якщо судити з повідомлень проросійських медіа, Трампа ніхто не критикує. Він просто розкидається заявами про тероризм і погрожує використати армію, а американці тим часом начебто розділяють думку проросійських експертів про «жорстко, але справедливо». Хоча насправді більшість опитаних жителів США не задоволені діями Трампа та поліції (55% та 47% відповідно). 

Також варто зазначити, що в деяких містах, зокрема Денвері, Атланті та Лос-Анджелесі, полісмени приєдналися до протестувальників або влаштували акції солідарності. Цьому проросійські медіа часу майже не приділяли. Як і закликам до реформи поліції з боку, зокрема, очільника поліції Нью-Йорка; незгоді актуального міністра оборони США використати війська для забезпечення порядку; критиці дій Трампа з боку його першого міністра оборони. 

Революція Сороса. Хто організував протести

«Я считаю, что чёрная революция, одна из цветных, которая в Америке происходит, это творение рук господина Сороса [...] Я не понимаю, почему для своей второй родины господин Сорос избрал именно чёрный цвет для революции. Но это его личное дело. Поэтому, если он делает в Америке чёрную революцию, тогда я белый», —  зізнавався на NewsOne Михайло Добкін.

Олександр Лазарєв на «112» стверджував, що США має великий досвід організації «кольорових» революцій за кордоном. А тепер за такою ж методичкою ситуація розгортається в самих США. «Революция, она же как женщина, она требует денег», — розповідав Лазарєв і натякав на організацію протестів опонентами Трампа на виборах. На ZIK цей політкоментатор узагалі заявив, що полісмен, який затримував Джорджа Флойда, міг діяти «в связке с некоторыми чиновниками, которые лоббируют интересы Демпартии». Полісмена буцімто могли шантажувати, а самі протести потрібні, наприклад, щоб відволікти увагу від розслідування справи Байдена. 

Олена Лукаш на ZIK та NewsOne теж переконувала, що американці за допомогою «кольорових» революцій уже змінили владу в багатьох країнах, а тепер планують так само змінити владу в себе. Ведучий NewsOne Віталій Дикий натякав на зв’язок між «туром» Барака Обама та протестами. Віталій Журавський на NewsOne розповідав, що протестами керують демократи-глобалісти.

«Сейчас в Штатах, как раз, там же фонд Сороса, как он называется (дивиться в папірець. — Авт.)... Атіфа? Атіфа, да. Он замешан как раз и в организации этих бесчинств», — розповідала глядачам NewsOne Ірина Паламар.  По-перше, правильно Antifa, що розшифровується як Антифашизм. По-друге, це не один фонд, а рух, який складається з купи окремих груп. По-третє, антифа ніяк не пов’язані з Джорджем Соросом і зародилися у Європі десь у 1980-х. По-четверте, твердження про зв’язок антифа та «бесчинств» досі не доведені. Але чого ви очікували, коли дали коментувати дорослу політичну тему Ірині Паламар, голові Асоціації тваринників України? 

Хоча приклад Паламар найбільш наочний, абсолютно такий же рівень компетенції мають і інші теоретики змови на проросійських каналах. Олександр Лазарєв не має доказів шантажу полісмена демократами, Михайло Добкін не має доказів участі Сороса в організації «революції», Олена Лукаш не має доказів організації американцями жодної «кольорової» революції. Поширюючи подібні історії, вони лише намагаються дискредитувати протести (мовляв, це ігри політиків) та демонізувати Демократичну партію США. Справжня причина нинішніх протестів у США — расизм — при цьому практично не обговорюється. 

«Чорний майдан»

На фоні всіх цих історій виникає одне запитання — навіщо проросійські ЗМІ взагалі говорять про події в США? Зазвичай українські телеканали практично не згадують про закордонну політику й, тим паче, не присвячують їй стільки часу. Відповідь тут, здається, очевидна: критикуючи події в США, пропутінські канали намагаються ще раз вдарити по Революції гідності. 

Ведучі ZIK (один, два) називають події в США «чорним майданом». Ведучі NewsOne (один, два) прямо порівнюють дії американської поліції та «Беркуту». Гості та ведучі ZIK, «112», NewsOne порівнюють методи та естетику української революції й американських протестів. «Інтер» навіть вклав у вуста губернатора Міннесоти любий українцям вираз «приїжджі радикали», хоча в його промові не було такого словосполучення. І, думаємо, фразу Дмитра Співака «в государстве живут людей больше, чем тех, кто принимает участие в уличных беспорядках», ви теж раніше вже чули. 

Проводячи подібні порівняння, проросійські канали ще раз підкріплюють свої старі тези. Наприклад, що будь-які протести — це погано й деструктивно. Начебто вони можуть бути організовані лише політиками й зводяться лише до насильства. На каналі «Наш» поширення мітингів узагалі описали висловом «дало метастази». Називаючи події в США черговою «кольоровою» революцією, проросійські ЗМІ немов доводили той факт, що і Євромайдан свого часу був не більше, ніж штучним утворенням Сороса.

Постійно акцентуючи увагу на жорсткості дій американської поліції, «кумівські» канали виправдовували «Беркут». Ведучий NewsOne буквально жалівся: «І ми не говоримо про те, що це не гуманно, це не людяно. У той же час, коли в українських реаліях…». Так, наче масові розстріли можна порівняти з вуличними протистояннями. Також, порівнюючи українську революцію та «чорний майдан», коментатори NewsOne виправдовували Януковича. Олексій Молчанов задавався питанням, що було б, якби Янукович, так само як Трамп, називав протестувальників терористами. Ірина Паламар стверджувала, що Януковичу, як і Трампу, варто було ввести у столицю війська. Навряд «опозиціонерів» справді хвилює імідж Януковича та «Беркуту», але, відмивши їх, вони відмиють усіх наближених до Партії регіонів. Тобто себе. 

Крім того, українські російські ЗМІ вдавалися до прямого копіювання «старших» колег. Так само, як і кремлівська пропаганда, Олена Лукаш на ZIK закидала США лицемірство: «Расскажите, как рассказывали нам, про право на мирный протест. Про то, что нужно амнистировать немедленно всех, кто нарушил закон…». Ренат Кузьмін на «112» саркастично пропонував ввести проти Трампа санкції за використання сили проти мирних протестувальників. Михайло Погребінський на ZIK закликав США розібратися в себе, а потім лізти в інші країни з рецептами. Українські проросійські канали дискредитували Америку в чудовій компанії Китаю, Ірану та Росії.  

І, звісно, не варто забувати про суб’єктивний аспект цієї ситуації. Ви ж розумієте, що регіонали досі ображаються на Революцію гідності і їм легше винуватити у втраті влади всемогутнє ЦРУ, ніж якихось людей із дерев’яними щитами? А тут така нагода хоч чимось вколоти США. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4406
Читайте також
05.07.2020 13:00
Ярослав Зубченко
12 720
28.06.2020 11:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
11 040
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
--
1411 дн. тому
То напишіть самі, ми залюбки почитаємо
Serhio
1411 дн. тому
Больше писать не о чем, как о Путине и рэгионалах... Напишите,кто сейчас и шесть лет внутри уничтожает Украину, слабо, автор?! Смелее, а то похоже ,что что то мешает это сделать!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду