Журналістку у Білорусі посадили на 15 діб через «справу студентів»

Журналістку у Білорусі посадили на 15 діб через «справу студентів»

17 Травня 2021
1361
17 Травня 2021
20:15

Журналістку у Білорусі посадили на 15 діб через «справу студентів»

1361
Перед судом кореспондентка білоруського сайту Tut.by Любов Касперович провела в центрі ізоляції понад 72 години.
Журналістку у Білорусі посадили на 15 діб через «справу студентів»
Журналістку у Білорусі посадили на 15 діб через «справу студентів»

Журналістка білоруського сайту Tut.by Любов Касперович отримала 15 діб за ґратами за те, що спробувала інтерв'ювати друзів одного з обвинувачених у «справі студентів» перед будівлею суду у Мінську.

Як передає Tut.by, суддя визнав Любов Касперович винною в участі у несанкціонованому масовому заході перед Будинком правосуддя, де напередодні судили 12 студентів.

Жуналістка брала участь в засіданні скайпом із центру ізоляції, що тривало майже 6 годин. Загалом, дівчина перебувала в центрі понад 72 години, що протизаконно. Але це не завадило судді винести вирок і відмовити журналістці в клопотанні.

«Любов Вікторівна, ви не можете ставити питання суду», – заявив суддя на питання журналістки щодо її затримання.

Видання також повідомляє, що напередодні журналістка Tut.by отримала від пресслужби суду акредитацію на висвітлення «справи студентів». Перед входом до суду Любов поговорила з батьком однієї зі студенток, а потім підійшла до залу суду, де стояли родичі обвинувачених.

«Я вийшла з будівлі суду, бачила, як люди розходяться. Співробітники міліції сказали, що пропуск в зал закритий, всіх попросили розійтися. Я пішла до метро, мене затримали не у майданчика біля Будинку правосуддя, а сильно далеко від неї», – заявила Касперович.

Вона також наголосила, що у людей біля суду не було символіки, вони не промовляли гасел. Жодного мітингу біля Будинку правосуддя у той день не було.

«До нас просто під'їхав мікроавтобус, звідти вибігли 5 співробітників ОМОНу, студенти розбіглися, я відбігла недалеко – я нічого не порушувала, чому повинна тікати? Мене тут же і затримали. У мікроавтобусі мені сказали покласти руки на коліна і що повезуть в РУВС, там я пробула до 23 годин. І ось вже три доби я перебуваю в камері на три людини, де спить сім осіб. У нас не вимикають світло, спимо на голих дошках – ніякої спальної білизни немає», – зазначила журналістка.

Додамо, що 14 травня у Мінську судили 12 молодих людей за так званою «справою студентів». Їх звинуватили в координуванні протестів, тематичних телеграм-каналів, закликах до участі в акціях, поширюванні літератури, керуванні учасниками і їхньому матеріальному забезпечуванні, а також повідомленнях про переміщення співробітників органів внутрішніх справ.

За словами слідчих, протестні акції заважали навчальному процесу: молодь блокувала коридори, скандувала гасла, співала. Всіх обвинувачених білоруські правозахисники визнали політичними в'язнями.

Також у Білорусі ухвалили закон про бойову техніку та заборону відеозйомки на протестах. Тепер стає можливим проведення особистого огляду громадян, огляду речей при них, транспортних засобів під час затримання. Передбачається, що співробітники правоохоронних органів не несуть відповідальності за шкоду, заподіяну в результаті застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової техніки.
Фото: Радіо Свобода
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду