78% журналістів не дотримуються гендерного балансу – дослідження IMI

78% журналістів не дотримуються гендерного балансу – дослідження IMI

4 Березня 2021
1642
4 Березня 2021
10:36

78% журналістів не дотримуються гендерного балансу – дослідження IMI

1642
Журналісти аргументували це тим, що для них важливі спеціалісти, а не їхня стать.
78% журналістів не дотримуються гендерного балансу – дослідження IMI
78% журналістів не дотримуються гендерного балансу – дослідження IMI

78% журналістів не стежать за балансом чоловіків і жінок у своїх матеріалах. Такими є результати анонімного адресного опитування медійників, яке було проведено ГО «Інститут масової інформації».

Зокрема, 7% з тих, хто не стежить за балансом заявили, що не бачать проблеми, бо медіа достовірно відбивають картину з балансом у суспільстві. 5% респондентів-медійників, які не стежать за балансом, вважають, що жінки і чоловіки мають свої ролі й гендер нам «штучно нав'язує Захід». Ще 2% медійників зазначили, що в Україні «прихований матріархат», тому гендерного балансу в медіа дотримуватися непотрібно.

На запитання, що б вас спонукало стежити за гендерним балансом експертів та героїв у ваших матеріалах, 37% медійників зазначили, що потрібна публічна підтримка гендерної політики на рівні держави та приклад з боку високопосадовців. На другому місці – вимога/підтримка керівництва медіа (23%). І на третьому – якщо медіаспільнота вважатиме дотримання гендерного балансу трендовим (22%).

Водночас 21% медійників зазначив, що їх ніщо не спонукає дотримуватися гендерного балансу в їхніх матеріалах. І ще 15% опитаних медійників вказали, що їм бракує інформації на тему гендерного балансу, щоб зрозуміти, для чого це потрібно.

Дослідження проводилося 15-28 лютого методом анонімного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку надсилали потенційним респондентам – журналістам і редакторам. Усього отримано 251 відповідь від медійників. 88% – респонденти з усіх регіонів України, 12% – з міста Києва. 73% жінок, 26% чоловіків та 1% іншої статі. Дослідження проводилося протягом 15–24 лютого 2021 року.

Сума відповідей не дорівнює 100%, адже респонденти могли обрати кілька відповідей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1642
Читайте також
05.05.2021 15:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
4 256
05.03.2021 12:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
6 571
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду