detector.media
24.01.2021 13:59
ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини
ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини
Резонансність новини про підготовку до замовного вбивства в СБУ і присутність у мережі лише однієї справжньої фотографії нібито фігуранта справи Дмитра Нескоромного призвели до плутанини із зображенннями в ЗМІ.

Низка ЗМІ в новинах про колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного переплутала його фотографію з зображенням іншого експрацівника СБУ та колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака.

Навколо особи Нескоромного останніми днями зчинився скандал: ЗМІ повідомили, що його розшукують через підозру у причетності до замовлення вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. У цій справі затримали полковника Штабу антитерористичного центру при СБУ Андрія Расюка, який, як підозрюють, вів підготовку до вбивства генерала. 

Деякі ЗМІ написали, що одночасно з Расюком намагались затримати і Нескоромного, але він нібито втік в наручниках. У СБУ потім офіційно заявили, що ніхто в наручниках не тікав, Нескоромний не є підозрюваним, у розшуку він не перебуває.

Водночас у Telegram з'явився канал «Дмитро Нескоромний». Його автор заявляє, що він і є тим самим колишнім заступником голови СБУ та нібито виїхав за кордон.

Про цю історію у ЗМІ вийшли новини, проілюстровані фотографіями Дмитра Нескоромного. Але на деяких з них зображено насправді колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака. Так, помилки припустились УНІАН, «Апостроф», UA Rating, QHA, «Маю право», Ukr.net, «Россия 24», «Українські новини».

На цьому фото і нижче - Віктор Трепак

Помилку ЗМІ можна пояснити тим, що в пошуковику за запитом «Нескоромний» видає багато фотографій саме Трепака. Ймовірно через те, що вони разом фігурували колись у резонансній справі «діамантових прокурорів» - і тоді були новини, в яких Трепак говорив про Нескоромного, але проілюстровані вони були фотографією саме Трепака як джерела інформації.

Приклад новини 2017 року, коли сам матеріал про Нескоромного, але фото - Трепака, який надав інформацію для новини. Не читаючи підпис під фото, багато хто скопіював це зображення, подумавши, що це і є Нескоромний

При цьому фотографій самого Нескоромного в інтернеті майже немає. Навіть його нібито телеграм-канал на заглавне фото поставив ту саму єдину світлину, яку можна знайти через пошуковик.

Так виглядає Дмитро Нескоромний

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY