Депутати хочуть більшої відкритості місцевих рад і парламенту

Депутати хочуть більшої відкритості місцевих рад і парламенту

13 Січня 2021
2800
13 Січня 2021
17:01

Депутати хочуть більшої відкритості місцевих рад і парламенту

2800
Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України.
Депутати хочуть більшої відкритості місцевих рад і парламенту
Депутати хочуть більшої відкритості місцевих рад і парламенту

Народні депутати пропонують запровадити обов’язкові відеотрансляції та відеозаписи всіх пленарних засідань місцевих рад і засідань парламентських комітетів. Це передбачає законопроєкт № 4582, зареєстрований 13 січня групою народних депутатів.

Текст законопроєкту поки що не оприлюднено. «Детектору медіа» вдалося отримати його з власних джерел у парламенті. У пояснювальній записці до проєкту зазначено, що ухвалення цього закону сприятиме відкритості та гласності роботи місцевих рад та Верховної Ради України, підвищить рівень обізнаності про їх діяльність, посилить ефективність громадського контролю над владою.

Законопроєкт передбачає внесення змін до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про комітети Верховної Ради України» та «Про регламент Верховної Ради України».

Зокрема, Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» доповнюється нормами про обов’язкову відеотрансляцію всіх пленарних засідань місцевих рад, а також про розміщення на офіційному веб-сайті ради протоколів і відеозаписів засідань.

Крім того, пропонується доповнити закон нормою про право присутніх на пленарних засіданнях та засіданнях постійних комісій місцевих рад здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в інтернеті та/або інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань.

Також норми законопроєкту перелічив на своїй сторінці у Facebook його ініціатор, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Володимир В’ятрович:

  • обов’язкова пряма відеотрансляція не лише пленарних засідань парламенту, але й засідань комітетів; у тому числі засідань, які проводяться в режимі відеоконференції;
  • відеозаписи як пленарних, так і комітетських засідань і слухань, а їх протоколи і стенограми мають безстроково зберігатися на сайті Верховної Ради;
  • максимум через шість місяців усі місцеві ради так само мають здійснювати прямі відеотрансляції своїх сесій, а записи цих трансляцій так само мають зберігатися у відкритому доступі;
  • присутні на засіданнях місцевих рад та їх постійних комісій можуть вільно робити звукозапис, фото- та відеозйомку, трансляцію по радіо, телебаченню чи в інтернеті.

«Діяльність парламенту та місцевих рад може і має бути відкритішою, ніж вона є зараз. Навіть в умовах карантину. Сьогодні я зареєстрував законопроєкт 4582, який дасть можливість кожній людині в режимі реального часу спостерігати за роботою представницьких органів влади. Дякую 30 колегам-депутатам з п’яти фракцій та груп, які підтримали мою ініціативу і стали співавторами законопроєкту», – написав пан В’ятрович.

Фото: сайт Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду