Нацрада перевірить канал «Наш» через ефір із «представником ЛНР»

Нацрада перевірить канал «Наш» через ефір із «представником ЛНР»

10 Грудня 2020
2951
10 Грудня 2020
19:03

Нацрада перевірить канал «Наш» через ефір із «представником ЛНР»

2951
Каналу загрожує штраф у розмірі 25% ліцензійного збору.
Нацрада перевірить канал «Наш» через ефір із «представником ЛНР»
Нацрада перевірить канал «Наш» через ефір із «представником ЛНР»

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Наш» (ТОВ «Наш 365») через ефір, у якому брав участь представник так званої «ЛНР» Родіон Мірошник.

Нацрада отримала лист Служби безпеки України та скаргу громадянина Петрова на випуск токшоу «П’ятниця. Вечір» на каналі «Наш» за 4 грудня, повідомив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич. Гості студії обговорювали реалізацію Мінських угод. У програмі через відеозв’язок узяв участь представник так званої «ЛНР» Родіон Мірошник,

Родіон Мірошник, за словами пана Зіневича, висловлював протиправні твердження щодо територіальної цілісності України та недоторканності її кордонів, звинувачував Україну в невиконанні Мінських домовленостей та обстрілах окупованих територій, висловлювався, що Росія не є учасником конфлікту. Тобто, поширював тези російської пропаганди про нібито громадянську війну в Україні та непричетність Росії до подій на Донбасі.

«Його слова були відповідями на запитання ведучих і гостей студії. Це потребувало особливої уваги ведучих і редакційного контролю телерадіокомпанії, чого не було зроблено», – наголосив пан Зіневич. 6 грудня канал «Наш» показав повтор цієї програми без жодних змін і редакційної модерації. Хоча закон зобов’язує мовників у заздалегідь записаних програмах, які вже не йдуть у прямому ефірі, перевіряти об’єктивність і достовірність поширеної інформації, додав пан Зіневич.

Нацрада вбачає в діях каналу «Наш» ознаки порушення частини 1 статті 28 закону «Про інформацію» та абзаців 3, 4, 6 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення», які забороняють телерадіокомпаніям поширювати:

  • заклики до насильницької зміни конституційного ладу України;
  • заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті;
  • пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження.

Якщо перевірка підтвердить ці порушення, то каналу загрожує штраф у розмірі 25% ліцензійного збору.

Нацрада проведе позапланову безвиїзну перевірку каналу «Наш» з 24 грудня по 15 січня.

Нагадаємо, 4 грудня в ефірі токшоу на телеканалі «Наш» через відеозв'язок виступив представник так званої «ЛНР» Родіон Мірошник. Його представили як учасника політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську. Він звинуватив Україну в недотриманні Мінських домовленостей та заявив, що «Донбас не знаходиться в складі України». Ведучий Макс Назаров після слів гостя ефіру кілька разів повторив, що і Донбас, і Крим є частиною України. Він також сказав, що редакція не несе відповідальності за думки гостей. Спілкування із представником «ЛНР» він назвав «рольовою грою у ТКГ».

Нацрада промоніторила цей ефір і пообіцяла висловити свою позицію на засіданні 10 грудня. Водночас Євген Мураєв, якого на каналі називають «представником власника», заявив, що «Наш» не порушив закону, коли надав слово Родіону Мірошнику.

Нагадаємо, раніше Нацрада призначила позапланові перевірки каналу «Наш» через антиукраїнський відеоролик до Дня Незалежності та інтерактивне голосування з пропозицією глядачам відповісти на запитання «Володимир Путін заслуговує на Нобелівську премію миру?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2951
Читайте також
10.12.2020 18:44
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
9 802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду