Міжнародний офіс із протидії дезінформації та пропаганді планують створити при РНБО – «Бабель»

Міжнародний офіс із протидії дезінформації та пропаганді планують створити при РНБО – «Бабель»

28 Жовтня 2020
1868
28 Жовтня 2020
17:17

Міжнародний офіс із протидії дезінформації та пропаганді планують створити при РНБО – «Бабель»

1868
За даними «Бабеля», спершу центр із протидії дезінформації та пропаганді планували створити при Інституті стратегічних досліджень, але потім вирішили відкрити його безпосередньо при Раді національної безпеки і оборони.
Міжнародний офіс із протидії дезінформації та пропаганді планують створити при РНБО – «Бабель»
Міжнародний офіс із протидії дезінформації та пропаганді планують створити при РНБО – «Бабель»

В основу міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді в Києві, який анонсував президент Володимир Зеленський, ляже концепція секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова. Про це пише «Бабель».

За даними видання, концепцію цього органа почали розробляти в листопаді 2019 року. У вересні 2020 року Володимир Зеленський затвердив Стратегію національної безпеки. Далі спеціальна група при комісії «Україна — НАТО» мала розробити концепцію «Національної стійкості» — вона стосується реакції країни на головні гібридні загрози. Одночасно з концепцією, в найближчі місяці при РНБО мають створити «Центр забезпечення національної стійкості і протидії гібридним загрозам». Він матиме свою структуру, штат і керівника.

Офіс боротьби з дезінформацією і пропагандою, про який говорили Володимир Зеленський і Андрій Єрмак, стане частиною цього центру, пише «Бабель». Олексій Данілов вважає, що Офіс має бути державним, тому що він має давати вказівки Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінню розвідки Міноборони, СБУ, МВС та іншим відомствам. Джерела видання не виключають, що для Офісу пропишуть окреме положення, а гроші на його утримання частково дадуть міжнародні партнери.

«У нашому центрі ми будемо аналізувати інформацію, опрацьовувати і потім робити пропозиції не тільки для себе, але й для всіх партнерів», — говорить Олексій Данілов. Він пояснює, що амбітні плани України — не ноу-хау, а звична практика. Усі країни-члени і претенденти на членство в НАТО (як Україна), можуть обрати тему, на якій вони професійно розуміються, і створити центр передового досвіду. В Естонії, наприклад, є Центр кіберзахисту. «В Україні щодня йдуть бойові інформаційні дії. Ми можемо стати центром боротьби з російською дезінформацією і пропагандою», — сподівається він.

Частину завдань майбутнього Офісу боротьби з дезінформацією зараз вирішує РНБО: моніторить інформацію всередині країни і за кордоном, дивиться, хто й які меседжі генерує, і моделює подальший розвиток ситуації. Для цього використовують зокрема й штучний інтелект.

«Є модель, яка показує: щоб перебити інформаційну атаку, потрібно подати удвічі або й утричі більше нашої інформації, а в деяких жорстких ситуаціях — удесятеро більше», — розповідає пан Данілов. Він припускає, що майбутній Офіс відкрито не воюватиме з ботами. Займатися підвищенням медіаграмотності Офіс теж не буде — це сфера Міністерства культури та інформаційної політики.

Ідею створити в Україні «центр протидії пропаганді» озвучив 18 вересня в токшоу Савіка Шустера керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, коментуючи історію про нібито зрив спецоперації по затриманню «вагнерівців» у Білорусі.

23 вересня президент України Володимир Зеленський запропонував Генеральній асамблеї Організації об’єднаних націй створити в Києві штаб-квартиру міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.

На початку жовтня цю ідею обговорювали з керівником зовнішньої розвідки Великої Британії Річардом Муром під час офіційного візиту президента України до Великої Британії, повідомив Андрій Єрмак. За його словами, «ця ідея отримала велику підтримку серед наших партнерів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1868
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
1109 дн. тому
Дезінформація виникає не на пустому місці! Її, для України, готували століттями імперські вороги та всілякі ідейні завойовники. Бо чому ж досі віримо імперським побрехенькам, які вбивають правду про минуле України і перекреслюють її майбутнє! Чому?.. Може тому, що імперські історики заполонили планетарний інтернет неправдою про предків слов'ян та власне українців? А їх попередники оскопили справжню, глибинну, докириличну минульщину праукраїнських держав 1 тис. до н.е. - 1 тис. н.е.? До того ж затулили нам очі підробними “давньоруськими” літописами, сфальшованими у Золотій Орді, приховавши факти трьох тисячоліть існування Артанії, Дулібії, Росі, та знищивши літописи справжні (давні і того ж Нестора)... Скажете, не може бути? А ви прочитайте матеріали блогу "Давня історія українського народу" - https://davniaistoriia.blogspot.com І спробуйте проаналізувати їх...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду