Експертки коментують 37% матеріалів в житомирських медіа - дослідження

Експертки коментують 37% матеріалів в житомирських медіа - дослідження

23 Жовтня 2020
1176
23 Жовтня 2020
20:55

Експертки коментують 37% матеріалів в житомирських медіа - дослідження

1176
В житомирських медіа жінки коментують майже тричі рідше, ніж чоловіки, — в середньому, у 37% матеріалів. У вересні 2020 року цей показник дорівнював 29%.
Експертки коментують 37% матеріалів в житомирських медіа - дослідження
Експертки коментують 37% матеріалів в житомирських медіа - дослідження

Такими є результати дослідження гендерного балансу в медіа Житомирщини, яке провели експерти ГО "Інститут масової інформації" та “Детектор медіа” у жовтні 2020 року.*

В матеріалах онлайн-медіа у моніторинговий період відсоток  згадок  про героїнь знизилася до 22% (проти 29% у вересні).

В місцевих онлайн медіа журналісти залучали жінок коментувати майже кожен четвертий матеріал (27%). Найчастіше експертки коментували матеріали на тему політики (40%), здоров'я (23%), та кримінал (12%). Поменшало коментарів і від речниць та прес-секретарок – з 14% до 12%.

Найчастіше  гендерно-збалансовані матеріали з коментарями експертів були на: «Times.ZT» - 45% експерток  і «Журнал Житомира» - 43% експерток. Не було зафіксовано жодного коментаря від експерток при підготовці матеріалів сайт «Наш Бердичів». Значно впала кількість залученості експерток у публікаціях «Новоград-City» - з 38% до 10% (спадання на 28%). В цей таки час навпаки зросла кількість жінок-експерток на сайтах «1.zt» (з 22% до 36%) і «Коростень.Тудей» (з 20% до 33%).

В онлайн-медіа героїні матеріалів частіше всього представлені в новинах про політику (41%), кримінал/ДТП (24%) та здоров’я (14%) від загальної кількості героїнь в матеріалах. Найбільше героїнь матеріалів зафіксовано на сайті «Новоград-City» (39%), «Times.ZT» (30%) і «Журнал Житомира» (27%). Водночас не було жодної згадки про героїнь в моніторинговий період на сайтах «Коростень.Тудей» та «Наш Бердичів».

У новинах і студійних програмах житомирських каналів, що вийшли в ефір протягом тижня 5—11 жовтня, зафіксовано 40,9% жінок-героїнь та 59,1% героїв-чоловіків. Відсоткове співвідношення жінок-експерток та чоловіків-експертів також на користь чоловіків: 28,6% до 71,4%.

Жінки є героїнями та експертками в матеріалах на соціальну тематику, зокрема про освіту, медицину, благоустрій, культуру; чоловіки виступають героями та експертами в матеріалах на політичну та військову тематику.

В інтерв'ю на телеканалі СК-1 політикиня Софія Федина транслювала стереотип про берегиню і те, що «жінка як ніхто розуміє, що потрібне для майбутніх поколінь. Це інстинктивно закладено, через родину».  А в сюжеті телеканалу «Коростень-ТВ» в матеріалі про сироту, що отримала квартиру, звучить теза, що дівчина обов’язково повинна бути господинею.

В друкованих медіа у моніторинговий період зафіксовано 27 % героїнь. Для порівняння у вересні 2020 року цей показник був більш збалансований - 34% героїнь проти 66% героїв.

У друкованих медіа найчастіше героїні траплялися в матеріалах: на соціальну тему 20 %, життєві історії та політика — (по 16%), про культура – (15%). Найчастіше згадок про героїні в друкованих ЗМІ була в газеті «Эхо» 34% та   «Субота» (29%).

Експертки в друкованих медіа коментують 54% контенту проти 46% експертів. Найчастіше жінки-експертки залучалися в газетних публікаціях до коментування новин про здоров’я (40%) та соціальних питань (40%). На культуру і політику припало по 10 % коментарів жінок-експерток. Найбільше згадок про експерток зафіксовано у газетах “Бердичівський погляд” (100%) та «Эхо» (67%). Значно менше - видання «Субота» (40%), «Житомирщина» (33%) і «20 хвилин» (31%).

За промоніторений період у півтора рази збільшилась кількість матеріалів з ознаками сексизму – до 6 матеріалів (3 з них вийшли у газеті «Эхо» та по одному в газеті «Житомирщині» і на сайтах «Наш Бердичів».і «Журнал Житомира»). Водночас експерти помітили негативну тенденцію - зменшення фемінітивів в місцевих медіа.

*У межах дослідження опрацьовано 500 новин десяти регіональних сайтів і  181 матеріалів п’яти регіональних газет. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 5 по 11 жовтня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період.

Моніторинг проводили у таких ЗМІ: zhzh.info, zhitomir.info, zhitomir-online.com, zt.20minut.ua, 1.zt.ua, times.zt.ua 0412.ua, novograd.city, korosten.today berdychiv.info; газети: «Житомирщина», «Эхо», «Субота», «20 хвилин.Житомир», «Бердичівський погляд».

**Це  дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов'язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1176
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду