Жінки згадуються в запорізьких медіа вдвічі рідше, ніж чоловіки — дослідження

Жінки згадуються в запорізьких медіа вдвічі рідше, ніж чоловіки — дослідження

23 Жовтня 2020
1090
23 Жовтня 2020
20:23

Жінки згадуються в запорізьких медіа вдвічі рідше, ніж чоловіки — дослідження

1090
У запорізьких медіа жінок-героїнь згадуються приблизно вдвічі рідше, ніж чоловіків, — в середньому, у 40% матеріалів. При цьому онлайн і друковані медіа залучають до матеріалів жінок-експерток майже в однаковій пропорції. Так, в онлайн-медіа було зафіксовано 28% експерток від загальної кількості експертів, у друкованих медіа – 27% експерток, на телебаченні – 30%. За результатами дослідження, найчастіше згадки про жінок траплялися в матеріалах про політику, кримінал, здоров’я і суспільство.
Жінки згадуються в запорізьких медіа вдвічі рідше, ніж чоловіки — дослідження
Жінки згадуються в запорізьких медіа вдвічі рідше, ніж чоловіки — дослідження

Такими є результати дослідження гендерного балансу в медіа Запоріжжя, яке провели експерти ГО “Інститут масової інформації” та “Детектора медіа” у жовтні 2020 року. 

В онлайн-медіа журналісти найчастіше залучали експерток коментувати політичну тему (25%  від загальної кількості експерток у матеріалах), здоров’я (18%) і матеріали на тему суспільство (16%). При цьому, у порівнянні з першою хвилею дослідження гендерного балансу, показник присутності жінок-експерток збільшився в політичній тематиці та тематиці здоров’я на 8%.

Найменше жінок-експерток зафіксовано в кримінальних хроніках, новинах про ДТП (4%) та в міжнародних новинах (2%).  Найбільше  експерток зафіксовано на PRO.berdiansk.biz (44%)  “Запорізька правда” (43%) і   061.ua (34%), найменше  – на сайті “Запорозька Січ” (13%) і “Мелітопольські відомості” (5%).

В моніторинговий період в онлайн-медіа зафіксовано 31% героїнь  —  проти  69% чоловіків-героїв новинних стрічках регіональних онлайн-медіа. В онлайн-медіа жінки в якості героїнь матеріалів найчастіше фігурували в новинах на теми: політика (44% від загальної кількості героїнь в матеріалах), кримінал/ДТП  (22%). При цьому, у порівнянні з попереднім періодом дослідження, кількість героїнь в політичній тематиці зросла на 27%, а в кримінальній тематиці знизилася на 15%. Найрідше героїні залучалися до таких тем як економіка/бізнес, міжнародні новини та здоров’я (по 1%). 

Найбільше жінок у якості героїнь матеріалів зафіксовано на сайті “Мелітопольські відомості” (40%), “Акцент” (36%),  Забор (32%). Найменше жінок-героїнь зафіксовано в онлайн-медіа “Індустріалка” (28%).

В моніторинговий період на запорозьких телеканалах було майже порівну героїнь та героїв — 49,6% жінок та 50,4 % чоловіків. Експерток зафіксовано відчутно менше — 29,6% до 70,4% чоловіків-експертів.

Жінки є героїнями та експертками в сюжетах, присвячених питанням освіти, зокрема інклюзивної, культури, дозвілля, медицини, екології. Лише поодинокі жінки стали героїнями та експертками у сюжетах та програмах, що стосувалися виборчого процесу. Чоловіки є героями та коментують матеріали, пов’язані з політикою, питаннями судочинства, права,  економіки тощо. Слід зауважити, що в передвиборчий період у новинах запорізьких телеканалів домінують матеріали, що вихваляють кандидатів або міську владу, де практично немає ані героїв/героїнь, ані експертів/експерток. Телеканал ТV5 має постійний пул експертів, які коментують будь-які теми — серед них ми нарахували чотирьох чоловіків і двох жінок — Валентину Юрків (коментує тему медицини) і Юлія Погребняк (тему освіти). 

У друкованих медіа експерток найчастіше залучали до коментування матеріалів на соціальну тематику і культуру/мистецтво (по 32% від загальної кількості експерток у матеріалах друкованих медіа), а також суспільну тематику(18%). Водночас не були залучені експертки до коментування міжнародних подій та тематики “економіка/бізнес).

Натомість під час попереднього дослідження, найчастіше жінки-експертки були присутні в публікаціях на соціальну тематику (31%), а також теми здоров’я і культури (по 17%). За результатами моніторингу, найчастіше залучали жінок як експерток до матеріалів в газетах  “Запорозька Січ” і “Запорізька правда” (42% і 41% відповідно експерток від загальної кількості експертів в матеріалах), найрідше — в газеті “МИГ” (11%).

Показник героїнь в друкованих медіа — 40 % від загальної кількості героїв в новинних стрічках регіональних онлайн-медіа, що на 6% вище, аніж в попередній період дослідження. При цьому в друкованих медіа тематика матеріалів із жінками-героїнями була такою: культура/мистецтво (32% від загальної кількості героїнь в матеріалах), спорт (16%) і соціальна тематика (15%), натомість під час минулого моніторингу, ТОП-3 теми включали культуру/мистецтво (28%), соціальну тематику (19%) і політику (13% від загальної кількості експерток у матеріалах).

У друкованих медіа найчастіше жінки у якості героїнь виступали в газеті “Запорізька правда” (47% від загальної кількості героїв в матеріалах), найменше — в газеті “Субота плюс” (21%).

Під час моніторингу було зафіксовано чотири сексистські  матеріали (на сайтах 061.ua, Акцент, Індустріальне Запоріжжя, Мелітопольські відомості). Водночас у місцевих медіа фактично не використовують фемінітиви, під час моніторингу зафіксовано лише два тексти із використанням фемінітивів.

*У межах дослідження було опрацьовано 500 новин із героями/героїнями, експертами/експертками з десяти регіональних сайтів і  241 матеріал з п’яти регіональних газет, а також новини і розмовні ефіри чотирьох телеканалів і однієї радіостанції. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 5 по 11 жовтня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період. 

Моніторинг проводили у таких ЗМІ: 

газети: МИГ, Запорізька правда, Запорозька Січ, Панорама, Субота плюс;

онлайн-медіа: 061.ua, akzent.zp.ua, pro.berdiansk.biz, zabor.zp.ua, iz.com.ua, mv.org.ua, 1news.zp.ua, mig.com.ua, zp-pravda.info, sich.zp.ua;

телеканали: Суспільне Запоріжжя, TV5, Алекс UA і Телеканал Z, а також Суспільне радіо Запоріжжя. 

**Це  дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов’язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду