Верховна Рада ухвалила закон про електронні комунікації

Верховна Рада ухвалила закон про електронні комунікації

30 Вересня 2020
3272
30 Вересня 2020
18:02

Верховна Рада ухвалила закон про електронні комунікації

3272
Документ уточнює термінологію щодо електронних комунікацій, а також впроваджує принципи прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності.
Верховна Рада ухвалила закон про електронні комунікації
Верховна Рада ухвалила закон про електронні комунікації

Верховна Рада України 30 вересня прийняла в другому читанні та в цілому закон «Про електронні комунікації» (законопроєкт № 3014), який встановлює повноваження держави в управлінні діяльністю в сфері електронних комунікацій. Законопроєкт «Про електронні комунікації» підтримали 260 народних депутатів. Про це повідомила пресслужба парламенту.

Зокрема, документ уточнює термінологію щодо електронних комунікацій, а також впроваджує принципи прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності.

«Закон встановлює правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру, визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами», – йдеться в повідомленні.

Законопроєкт пропонує:

  • запровадити повідомний принцип реєстрації суб’єктів господарювання у сфері електронних комунікацій;
  • запровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їхні інтереси;
  • установити виключний перелік вимог до учасників ринку;
  • установити процедуру подачі документів до регуляторного органу в електронному вигляді;
  • удосконалено контроль у сфері електронних комунікацій, щоб попередити правопорушення та знизити можливий тиск на суб’єктів господарювання;
  • зменшити кількості перевірок цих суб’єктів на їх території;
  • визначити засади попереднього регулювання та перелік регуляторних зобов’язань;
  • визначити повноваження регуляторного органу щодо накладання зобов’язань;
  • закцентувати увагу на доступі до інфраструктури та спільному використанні інфраструктури;
  • встановити універсальну послугу, яка забезпечує доступність, включаючи цінову доступність до інтернету та голосового зв’язку.

«Законом також визначено особливості припинення діяльності постачальників електронних комунікаційних послуг; встановлена відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації; уточнено термінологію у сфері електронних комунікацій з урахуванням законодавства ЄС», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, у чернві 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №3014 «Про електронні комунікації», який має регулювати відносини на ринку між державою, постачальниками послуг та тими, хто цими послугами користується. Детальніше читайте тут

Фото: Європейська правда 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3272
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду