Зеленський закликав Білорусь припинити насильство та перейти до діалогу

Зеленський закликав Білорусь припинити насильство та перейти до діалогу

10 Серпня 2020
4293
10 Серпня 2020
11:10

Зеленський закликав Білорусь припинити насильство та перейти до діалогу

4293
За даними правозахисників, під час протестів у Білорусі затримали понад 140 осіб, десятки учасників акції отримали поранення, а один – загинув.
Зеленський закликав Білорусь припинити насильство та перейти до діалогу
Зеленський закликав Білорусь припинити насильство та перейти до діалогу

Президент України Володимир Зеленський закликав владу та суспільство Білорусі відмовитися від насильства та перейти до відкритого діалогу. Про це він сказав 10 серпня.

«Ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що тільки широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни й забезпечити її подальший рух до свободи та демократії», – сказав пан Зеленський та додав, що ескалація насильства – загрожує негативними наслідками.

Він також наголосив, що Білорусь повинна дотримуватися демократичних стандартів, спробувати в повному обсязі забезпечити власному народу його права та свободи.

Раніше із закликом припинити насильство до білорусів та силовиків звернулася кандидатка в президенти Світлана Тіхановська. «У нас немає інтернету, усю інформацію ми отримуємо з вхідних SMS-повідомлень. Це дуже тривожна та фрагментарна інформація. Я прошу всіх, хто приймає рішення зараз, і особливо командирів спецназівців: не застосовувати силу проти мирних громадян. У разі провокацій, будь ласка, вживайте лише пропорційні та найнеобхідніші заходи. Тепер будь-яке протистояння силою безглуздо: країна змінилася. Ми не повинні бурхливо реагувати на мирний протест. Ми повинні дбати про себе, дбати про всіх білорусів. Я завжди підкреслювала, що ми діємо лише в межах закону і виключно мирно», – йшлося в зверненні пані Тіхановської, яке в ефірі каналу «Настоящее время» зачитала її соратниця Марія Колеснікова.

Правозахисний центр «Весна» повідомив, що під час протестів в день виборів у Білорусі затримали понад 140 осіб. Водночас унаслідок штурму в ніч на 10 серпня, за даними правозахисників, десятки учасників акції отримали поранення, а один – загинув. «Молодий чоловік отримав травму мозку, несумісну з життям, після того, як на нього наїхало спецобладнання на проспекті Переможців. Медики швидкої допомоги, які прибули на місце події, не змогли його врятувати», – йдеться в повідомленні. Речниця Міністерства внутрішніх справ Ольга Чемоданова каже, що «жодних жертв немає», передає Daily Storm.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського - Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували: проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут. Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. До їх розгону залучили ОМОН, зокрема, автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями.

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%. 

Фото: Весна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду