Прокуратура відкрила провадження через можливе катування дітей у фільмі «Дау. Дегенерація»

Прокуратура відкрила провадження через можливе катування дітей у фільмі «Дау. Дегенерація»

22 Квітня 2020
4106
22 Квітня 2020
17:11

Прокуратура відкрила провадження через можливе катування дітей у фільмі «Дау. Дегенерація»

4106
Прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація» у Харкові.
Прокуратура відкрила провадження через можливе катування дітей у фільмі «Дау. Дегенерація»
Прокуратура відкрила провадження через можливе катування дітей у фільмі «Дау. Дегенерація»

Про це 22 квітня повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора. 

Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

«За результатами аналізу даних з мережі інтернет, виявлено факти, які можуть свідчити про порушення прав і свобод дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація" на території міста Харкова. За інформацію правоохоронців, неповнолітнім особам, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій. Крім того, із оприлюднених кадрів фільму вбачається, що відео, з якого отримані ці зображення, може мати ознаки твору, що пропагує культ насильства і жорстокості або дискримінації», – йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіції в Харківській області за процесуального керівництва ювенальних прокурорів прокуратури області.

Нагадаємо, дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм «Дау. Дегенерація». У фільмі бутафорськи, але зі справжніми немовлятами, відтворювали досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми. Учасниця проєкту «Дау», керівниця його харківського офісу на фінальному етапі Олена Остапченко розповіла, що на майданчику справді були немовлята з дитячого будинку. Їх супроводжували медсестри з того ж закладу, а знімальний процес контролював лікар. Попередньо творці «ДАУ» підписували угоду з керівництвом.

«Дау.Дегенерація» - один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.

Фільм почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.

Минулого тижня в інтернеті з'явилися фільми «Дау. Дегенерація» і «Дау. Наташа», показані на Берлінському кінофестивалі в 2020 році. Спосіб виробництва картин спровокував скандал: до зйомок залучали непрофесійних акторів, які місяцями жили на знімальному майданчику в Харкові. У фільми увійшли сцени реального насильства і сексу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4106
Читайте також
05.05.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 770
10.04.2019 11:00
Семен Астапов
«Детектор медіа»
2 216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду