На карантині українці стали більше дивитись росТБ та читати російські сайти - опитування

На карантині українці стали більше дивитись росТБ та читати російські сайти - опитування

7 Квітня 2020
2414
7 Квітня 2020
20:34

На карантині українці стали більше дивитись росТБ та читати російські сайти - опитування

2414
Порівняно з березнем 2019 року, українці загалом стали менше дізнаватись новини з телебачення, проте більше звертатись до російських джерел інформації.
На карантині українці стали більше дивитись росТБ та читати російські сайти - опитування
На карантині українці стали більше дивитись росТБ та читати російські сайти - опитування

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Info Sapiens, проведеного 25-29 березня.

Так, 55% опитаних українців зазначили, що всюди бачили приблизно однакову інформацію про коронавірус (для порівняння: у США, за даними Pew Research, станом на середину березня таких було 62%), 26% - що бачили суперечливі факти в різних джерелах (стільки ж в США), а 13% - що не стежили за цією інформацією (11% в США).

Отримання новин з телебачення знизилось у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - 74% проти 78% в березні 2019 року.

Натомість отримання новин з онлайн-джерел зросло: зі спеціалізованих сайтів новини отримують 47% (проти 36% в березні 2019), а з соціальних мереж — 42% (проти 20% у 2019).

Зросла також частота отримання новин з радіо (20% проти 13% в 2019), російського телебачення (12% проти 7%) та російських сайтів (16% проти 9%). На думку дослідників Info Sapiens, зростання споживання росТБ пов’язане з кодуванням українських каналів супутникового телебачення, тоді як російські залишились безкоштовними.

Щодо російських сайтів, то збільшення користування ними може бути пов’язане із карантином: українці більше часу проводять в інтернеті, більше «гуглять», і пошуковик часто знаходить інформацію на російських сайтах при пошуку російською мовою. На користь цієї гіпотези свідчить також збільшення користування англомовними сайтами з 4% в 2019 до 9%.

Щодо джерела інформації, якому довіряють найбільше, то в 2020 рідше називали українське телебачення (42% проти 46% в 2019), українські інтернет-сайти (13% проти 19%), але частіше називали соціальні мережі (12% проти 7%).

Щодо телеканалів, то як в 2020, як і в 2019, найчастіше довіряють телеканалу «1+1» (22%).

Вибірка дослідження складає 809 респондентів. Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною.

Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,4%. Опитування проводилося 25-29 березня 2020 року за власні кошти Info Sapiens.

Дослідницька агенція Info Sapiens спеціалізується на проведенні досліджень громадської думки, поведінкових замірах та аналізі даних з вторинних джерел. Компанія дотримується всіх дослідницьких стандартів ESOMAR.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2414
Читайте також
22.04.2020 13:45
«Детектор медіа»
2 597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду