У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг

У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг

3 Березня 2020
1196
3 Березня 2020
18:35

У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг

1196
А Авакова піарили більше, ніж його формального шефа Гончарука.
У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг
У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг

У лютому 2020 року в новинах центральних телеканалів зросла кількість «паркету» — матеріалів, які висвітлюють дії та заяви політиків у формальному «протокольному» ключі без інформаційної цінності. Найбільше «паркетних» матеріалів було присвячено президентові Володимиру Зеленському — двадцять чотири. У жовтні, під час проведення попередньої хвилі моніторингу, таких матеріалів було виявлено двадцять. Про це свідчать результати моніторингу новин із циклу «Про що мовчали новини» за 17-22 лютого 2020 року.

Серед політиків, які також фігурували у протокольних матеріалах — дружина президента Олена Зеленська, міністр внутрішініх справ Арсен Аваков та інші урядовці.

У більшості паркетних матеріалів порушувався стандарт відокремлення фактів від думок (рахунок використання лексики урочистого стилю й оцінної лексики), в частині — порушувався також стандарт достовірності). Загалом найбільше матеріалів з ознаками замовності було виявлено на «Україні» (35) та «Інтері» (28).  Докладні результати моніторингу дивіться у звіті.

«Про що мовчали новини…» — це дослідження порушення стандартів інформаційної журналістики, ознак замовності, цензури та замовчування важливих тем у новинах суспільно-політичної тематики семи центральних телеканалів — «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, 5-го каналу, «України» і «UA: Першого». Громадська організація «Детектор медіа» проводить його з 2015 року. Це найбільш ґрунтовний аналіз якості новин українських телеканалів, заснований на розробленій експертом «Інтерньюз-України» Ігором Кулясом прозорій методології. Це ресурсомістке (вивіряється кожна цифра) дослідження новин, які виходять в ефір телеканалів протягом одного тижня, проводиться раз на квартал. Окрім цього, «Детектор медіа» проводить постійний якісно-кількісний моніторинг теленовин.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1196
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду