detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
03.03.2020 18:35
У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг
У лютому в новинах побільшало «паркету» Зеленського — моніторинг
А Авакова піарили більше, ніж його формального шефа Гончарука.

У лютому 2020 року в новинах центральних телеканалів зросла кількість «паркету» — матеріалів, які висвітлюють дії та заяви політиків у формальному «протокольному» ключі без інформаційної цінності. Найбільше «паркетних» матеріалів було присвячено президентові Володимиру Зеленському — двадцять чотири. У жовтні, під час проведення попередньої хвилі моніторингу, таких матеріалів було виявлено двадцять. Про це свідчать результати моніторингу новин із циклу «Про що мовчали новини» за 17-22 лютого 2020 року.

Серед політиків, які також фігурували у протокольних матеріалах — дружина президента Олена Зеленська, міністр внутрішініх справ Арсен Аваков та інші урядовці.

У більшості паркетних матеріалів порушувався стандарт відокремлення фактів від думок (рахунок використання лексики урочистого стилю й оцінної лексики), в частині — порушувався також стандарт достовірності). Загалом найбільше матеріалів з ознаками замовності було виявлено на «Україні» (35) та «Інтері» (28).  Докладні результати моніторингу дивіться у звіті.

«Про що мовчали новини…» — це дослідження порушення стандартів інформаційної журналістики, ознак замовності, цензури та замовчування важливих тем у новинах суспільно-політичної тематики семи центральних телеканалів — «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, 5-го каналу, «України» і «UA: Першого». Громадська організація «Детектор медіа» проводить його з 2015 року. Це найбільш ґрунтовний аналіз якості новин українських телеканалів, заснований на розробленій експертом «Інтерньюз-України» Ігором Кулясом прозорій методології. Це ресурсомістке (вивіряється кожна цифра) дослідження новин, які виходять в ефір телеканалів протягом одного тижня, проводиться раз на квартал. Окрім цього, «Детектор медіа» проводить постійний якісно-кількісний моніторинг теленовин.

Фото: president.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY