Воєнна кореспондентка Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії

Воєнна кореспондентка Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії

27 Лютого 2020
2769
27 Лютого 2020
20:45

Воєнна кореспондентка Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії

2769
Журналістка отримала нагороду за книгу «Дівчата зрізають коси» - це спогади 25 жінок, які брали участь у військових діях на Донбасі у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках.
Воєнна кореспондентка Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії
Воєнна кореспондентка Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії

Про це повідомляє «Суспільне UA».

У номінації «Публіцистика, журналістика» лауреаткою стала воєнна кореспондентка 

Євгенія Подобна стала лауреаткою Шевченківської премії у номінації «Публіцистика, журналістика». У її книзі йдеться про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

У номінації «Література» перемогли Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами» і Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але...».

«Бабин Яр. Голосами» — це своєрідні монологи жертв трагедії в Бабиному Яру або її свідків, глибоко психологічні та складні змістовно.

Збірка «Так, але...» стала книгою року-2019 BBC (номінація «Есеїстика»). Письменник з любов'ю і трепетом описує Карпати і Західну Україну. Це оповіді про родину та спогади.

У номінації «Візуальні мистецтва» переміг мистецький проєкт «Карусель» Олександра Глядєлова. Автор поєднав світлини, зроблені в різний час і за різних обставин - у дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в'язничних лікарнях, включно з кадрами воєнної української реальності - в єдине полотно (коло).

У номінації «Театральне мистецтво» перемогла опера-реквієм «Йов» («Iyov», створена в 2015 році) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Вона поєднує риси античної грецької драми, барокової опери, ораторії, реквієму та риси постмодерного театру.

Голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров у коментарі Суспільному пояснив, що цього року не вручатимуть премію в номінації «Кіномистецтво», оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти не відповідають за масштабом суті премії. У номінації були заявлені фільм «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва та документальний фільм «Будинок “Слово”» Тараса Томенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду