Райнінська пташка. Чому Юлія Світлична стала щоденною героїнею новин «Інтера»

Райнінська пташка. Чому Юлія Світлична стала щоденною героїнею новин «Інтера»

21 Лютого 2020
14768
21 Лютого 2020
13:30

Райнінська пташка. Чому Юлія Світлична стала щоденною героїнею новин «Інтера»

14768
Найпопулярніша голова ОДА в історії українських теленовин використовує дружбу з «ОПЗЖ» на повну котушку, щоб отримати депутатський мандат.
Райнінська пташка. Чому Юлія Світлична стала щоденною героїнею новин «Інтера»
Райнінська пташка. Чому Юлія Світлична стала щоденною героїнею новин «Інтера»

16 лютого у Краснограді вона обіцяє захист і підтримку фермерам. 18 лютого в Лозовій заявляє, що пріоритетом державної політики має бути розвиток спорту. 19 лютого знов у Краснограді каже, що буде ремонтувати лікарні, а не закривати їх, «як планується». 20 лютого в Кегичівці знов говорить про ремонти лікарень, але вже українською мовою. Вона — це Юлія Світлична, феноменально популярна депутатка Харківської облради, кожен рух якої фіксує й показує в новинах телеканал «Інтер». І неспроста.

Юлія Світлична очолила Харківську обласну адміністрацію 2016 року. А невдовзі стала найпопулярнішою головою ОДА в новітній історії України. Власне, єдиною популярною — жоден інший керівник області не був удостоєний регулярного піару в телевізійних новинах. До того ж, у новинах двох конкурентних олігархічних медіагруп, які останній рік перед виборами відкрито воювали між собою — «Інтера» й «України». (Інші канали про зіркову очільницю обладміністрації чомусь не згадували.) Паркетні сюжети про Світличну демонстрували її присутність на всіх помітних заходах і причетність до всіх позитивних змін в області. Навіть про те, що до Харкова привезли роботи Да Вінчі, світ мав дізнатися з уст голови ОДА.

Такі матеріали почали з’являтись із січня 2017 року та виходили з різною частотою — то раз-два на місяць, то щотижня або частіше. Піар-підтримка не припинилася навіть після того, як у листопаді 2019 року Світличну звільнили. А в останні тижні — посилилася.

Секрет медійного успіху Світличної — ніякий не секрет, і з її управлінськими здібностями жодною мірою не пов’язаний. Світлична — права рука Ігоря Райніна, який 2016 року, перейшовши на посаду голови Адміністрації президента Порошенка, залишив її своєю місцеблюстителькою в Харківській обласній державній адміністрації.

Кар’єра Світличної пов’язана з Райніним уже багато років. Вони разом працювали в бізнесі, а 2014 року разом пішли на державну службу та в політику. 2015-го разом були обрані до Харківської облради за списком Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 12 листопада 2015-го Світлична очолила фракцію БПП, але наступного року вийшла з партії та перестала очолювати фракцію, а згодом дистанціювалася від політсили Порошенка. Але не лише не склала мандат, а навпаки — в кінці 2018 року створила нову більшість в облраді. Ось як про це розповідав «Інтер»:

 

Головувати в депутатській групі більшості Світлична припинила лише минулого місяця, коли оголосила, що йде на вибори до Верховної Ради.

Вибори у 179-му окрузі на Харківщині призначені після того, як свій мандат склав мажоритарник від «Слуги народу» Олексій Кучер — наступник Світличної на посаді голови ОДА. Прикметно, що уряд Олексія Гончарука спершу збирався перепризначити Світличну — єдину з порошенківських голів ОДА, що залишилася на посаді. Але невдовзі передумав і призначив Кучера.

Із середини січня Світлична веде інтенсивну виборчу кампанію. Їздить селами й містечками свого округу, фотографується з виборцями та позує перед камерою телеканалу «Інтер». У середині лютого, коли до виборів залишився місяць, піар-повідомлення про Світличну в новинах «Інтера» стали щоденними.

То новинарі урочисто оголошують саме про її участь у виборах, хоча крім Світличної є ще чотири десятки кандидатів, зокрема й колишні народні депутати:

То вона щось вшановує:

 

То нарікає на клона (у 179-му окрузі зареєстрована кандидатка Яна Світлична):

 

16 лютого у випуску новин «Інтера» вийшло два матеріали, присвячених харківській політикині. У всіх цих матеріалах Світличну титрують депутаткою облради. Про те, що вона кандидатка в народні депутати, ні слова. Також у новинах каналу Світличну вихваляє голова «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко.

Нагадаємо, Ігор Райнін у листопаді 2019 року очолив харківську організацію «ОПЗЖ». Представляючи Райніна в новому статусі, Юрій Бойко назвав політика своїм другом і заявив, що ексголова АП був із «Опозиційною платформою — За життя» давно, але мусив це приховувати. На запитання «як же так?» Петро Порошенко відповідати відмовився.

Явних зв’язків із «ОПЗЖ» Світлична не має. На вибори пішла самовисувки, назвавшись виконавчою директоркою громадської організації «Єдність та розвиток». Партійні ресурси «ОПЗЖ» Світличну як кандидатку не піарять, партія зареєструвала свою кандидатку на 179-му округ — юристку Юлію Крат, яку, втім, не просувають також. До речі, від «Слуги народу» за округ змагатиметься також юристка — Вікторія Алєксєйчук. За її не менш активною кампанією всеукраїнські телеканали не стежать.

Харківські журналісти, з якими поспілкувався про медіаісторію Світличної «Детектор медіа», кажуть, що кількість її піару в місцевих медіа за часів «губернаторства» зашкалювала. Була навіть теорія, що Ігор Райнін планує зробити зі Світличної альтернативу Юлії Тимошенко — гаданої головної конкурентки Петра Порошенка на виборах 2019 року. Щоб оцінити градус піару в деяких місцевих медіа зараз, погляньте на праву сторону головної сторінки сайту «Вечірні новини»:

Світличну оголосили переможницею кількох «рейтингів губернаторів» — від ресурсу «Слово і діло», сайту «Апостроф», Комітету виборців України. Про це негайно повідомляли новини улюблених двох телеканалів, хоча рейтинг «Ділової столиці», в якому Світлична під завісу своєї каденції посіла дев’яте місце, їх чомусь не зацікавив.

Тепер перед «Інтером» як каналом «ОПЗЖ» стоїть непросте завдання: піарити соратницю Райніна так, щоби просунути її в депутати, але при цьому не засвітити зв’язок із партією. Наслідками ймовірного порушення виборчого законодавства — адже агітація в новинах заборонена — канал не переймається.

«Україна» ж Світличну різко розлюбила — остання згадка про ексчиновницю в новинах каналу була 12 січня. Тоді Світлична взяла участь у дитячому фестивалі вертепів, і новинарі каналу Ріната Ахметова визнали це вартим сповіщення в новинах. Тепер фестивалі, поїздки та обіцянки пані Юлії каналу більше не цікаві.

Фото з фейсбук-сторінки Юлії Світличної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14768
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Максим
1493 дн. тому
У Світличній альтернативу Тимошенко бачили тільки ті журналісти, що рахувати не вміють. Їй віку кілька місяців не вистачало, щоб узяти участь у виборах 2019 року.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду