Російський пропагандистський канал показав сюжет з українськими полоненими військовими

Російський пропагандистський канал показав сюжет з українськими полоненими військовими

16 Грудня 2019
2607
16 Грудня 2019
17:09

Російський пропагандистський канал показав сюжет з українськими полоненими військовими

2607
На телеканалі «Россия-1» у програмі «Вести недели» показали сюжет щодо обміну заручниками, про який домовилися лідери «нормандської четвірки». Зокрема, лейтмотивом сюжету є «обов’язкова амністія для всіх осіб», яких Україна видасть бойовикам окупованих районів Донецької та Луганської областей.
Російський пропагандистський канал показав сюжет з українськими полоненими військовими
Російський пропагандистський канал показав сюжет з українськими полоненими військовими

На початку сюжету кореспондент Микола Долгачов (Николай Долгачёв) показує трьох українських військових, яких незаконно утримують у колонії в окупованому Донецьку. За даними «Громадського», це військові Збройних сил України Богдан Пантюшенко, Олександр Коріньков та Сергій Глондар.

Богдан Пантюшенко — командир танка, який підбили під Донецьком, перебуває у полоні бойовиків з січня 2015 року. Військовослужбовці 3-го полку спецпризначення старшина Сергій Глондар та молодший сержант Олександр Коріньков потрапили в полон 16 лютого 2015 року, коли виконували бойове завдання в районі Дебальцевого. Військові супроводжували колону й мали вивести поранених з Дебальцевого, однак їхній загін потрапив у засідку.

Кореспондент говорить, що в ОРДО утримують «декілька десятків» осіб, натомість «уповноважена з прав людини "ДНР"» Дар’я Морозова каже, що в ОРДО утримують 88 осіб (підтверджені), ще по близько 160 «ведеться робота».

Після українських військових у сюжеті показали мати бойовика, якого нібито затримали в Україні (на підконтрольній українській владі території). Зокрема, вона емоційна розповідає, як за ним сумує. Кореспондент додає, що українські полонені в ОРДО нібито отримують посилки від рідних та мають змогу з ними спілкуватися; натомість рідні тих, хто затриманий в Україні, – такої змоги не мають.

Далі в сюжеті показують Олену Петрук, яка нібито провела майже три роки в ув’язненні. Вона розповідає про те, що її нібито «катувала СБУ».

Крім того, кореспондент показує окопи бойовиків. Зокрема, у синхроні один з бойовиків з позивним «Байкал» розповідає про нібито обстріли з боку українських військових під час «нормандського саміту». Кореспондент коментує, що ОРДЛО «вже декілька років усі свої зобов’язання (за Мінськими угодами, – ДМ) виконують повністю».

Коментарів українських посадовців і військових (крім полонених) у сюжеті немає.

Нагадаємо, у Парижі 9 грудня відбулася зустріч «нормандської четвірки». Для переговорів зустрілися керівники чотирьох держав: Еммануель Макрон, Ангела Меркель, Володимир Зеленський і Володимир Путін. У Єлисейському палаці, де відбувалася зустріч лідерів Франції, Німеччини, України та Російської Федерації, працювали 400 журналістів.

Українські журналісти, які висвітлювали саміт лідерів «нормандської четвірки» у Парижі, отримували інформацію про перебіг зустрічі зі спільного Whatsapp-чату з Офісом президента України.

Низка українських каналів відправили до Франції знімальні групи та змінили програмну сітку через зустріч у «нормандському форматі». Пресслужби каналів розповіли «Детектору медіа» про свої ефіри в день зустрічі.

Лідери чотирьох держав за результатами саміту в «нормандському форматі» у ніч на 10 грудня дали спільний брифінг. Він розпочався після опівночі та тривав майже годину. Спершу лідери «нормандської четвірки» виступили із вступними словами, після чого по одному журналісту з Франції, Німеччини, України та РФ мали змогу поставити їм запитання. Журналісти ставили запитання або всім чотирьом лідерам, або вибірково.

Підсумкове комюніке саміту «Загальні узгоджені висновки Паризького саміту в нормандському форматі 9 грудня 2019» було оприлюднене на сайті ОПУ в ніч на 10 грудня. Проте за добу Офіс президента України вніс правки до підсумкового комюніке.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Читайте також
10.12.2019 17:25
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 850
20.09.2019 10:30
Елена Шеремета
для «Детектора медіа»
3 536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду