СБУ готова затримати і вислати з України знімальну групу пропагандистського каналу «Звезда» – Гітлянська

СБУ готова затримати і вислати з України знімальну групу пропагандистського каналу «Звезда» – Гітлянська

12 Грудня 2019
6241
12 Грудня 2019
14:15

СБУ готова затримати і вислати з України знімальну групу пропагандистського каналу «Звезда» – Гітлянська

6241
Служба безпеки України готова в будь-який момент затримати і вислати знімальну групу телеканалу Міністерства оборони РФ «Звезда», якщо вони порушать українські закони.
СБУ готова затримати і вислати з України знімальну групу пропагандистського каналу «Звезда» – Гітлянська
СБУ готова затримати і вислати з України знімальну групу пропагандистського каналу «Звезда» – Гітлянська

Про це повідомила прессекретарка СБУ Олена Гітлянська в коментарі Liga.net.

«Українській правді» вона сказала, що СБУ спостерігає за пропагандистами з каналу «Звезда»: «Ми спостерігаємо і якщо будуть порушення вживатимемо правових заходів».

За її словами, кореспондентка «Звезды» Діана Сіразі та оператор каналу Олександр Столєров в’їхали в Україну як звичайні громадяни та не повідомляли, що є журналістами. Державна прикордонна служба України в коментарі «Українській правді» підтвердила, що вищевказані громадяни РФ перетинали кордон як звичайні іноземці. У ДПСУ уточнили, що не отримували від інших правоохоронних органів жодних доручень про обмеження на в’їзд щодо цих громадян.

«Вони перетинали кордон як звичайні іноземці. На момент перетину кордону не було встановлено, що вони могли незаконно відвідувати тимчасово окуповані території України як Крим чи на Сході. Відповідно, зважаючи на всі ці моменти інспектор і прийняв рішення про пропуск громадян Російської Федерації. Подальша їхня діяльність Україні – мають реагувати ті правоохоронні органи, до компетенції яких це відноситься», – пояснив речника відомства Андрій Демченко.

Співрозмовник Liga.net в Держприкордонслужбі сказав, що працівники каналу в'їхали в Україну «з приватним візитом» та розповіли про поїздку нібито до родичів. Натомість джерело «Української правди» в СБУ сказало, що особистості журналістів встановлені: «Другий раз в Україну вони не потраплять». Інші джерела сказали, що цей візит розцінюється як свідома провокація російських ЗМІ після слів Володимира Зеленського в Парижі. Схожу тезу повідомив співрозмовник Liga.net у силових структурах: «Провокують. Зеленський запросив подивитися на Донбас. Першими приїхали агенти МО РФ робити провокацію, щоб ми їх відразу ж вигнали і, тим самим, спростували слова президента».

Народна депутатка «Європейської солідарності» Ірина Геращенко повідомила, що звернулась до СБУ із запитом щодо діяльності в Україні російських пропагандистів телеканалу, у чиїх програмах демонстрували зокрема катування над українськими солдатами і заручниками.

Нагадаємо, 12 грудня знімальну групу телеканалу Міністерства оборони РФ «Звезда» пустили в Україну. Кореспондентка «Звезды» Діана Сіразі та оператор каналу Олександр Столєров прилетіли в Київ після запрошення українського президента Володимира Зеленського.

Як писав ДМ, під час брифінгу в Парижі за результатами «нормандського саміту» президент Володимир Зеленський запросив російських пропагандистів на лінію розмежування на Донбасі побачити на власні очі, що там відбувається. Зокрема, він сказав: «Ви приїдьте, я вам особисто покажу. Тільки, щоб реально. Не так, як ваші, є там товариш Соловйов (Володимир, російський пропагандист, – ДМ) – весело говорить в Москві, що відбувається – а я завжди кажу, а ви приїдьте прямо, що в нас відбувається, подивіться, походіть ніжками, ручками, "глазкамі". Нічого страшного, я думаю, туфлі Brioni, чи що там, не запачкає людина».

Головна редакторка МІА «Россия сегодня» і телеканалу RT Маргарита Симоньян у своєму Telegram повідомила, що Володимир Зеленський нібито запросив кореспондента RT Іллю Петренка разом з іншими журналістами до Києва. За її словами, це запрошення вже прийняли.

10 грудня російський пропагандист, ведучий телеканалу «Росія 1» Володимир Соловйов у відповідь на запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати Донбас, запропонував йому приїхати в окупований Донецьк. Він також запропонував зробити інтерв'ю з Володимиром Зеленським.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6241
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
1593 дн. тому
Давно пора
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду