detector.media
22.10.2019 17:47
13% українців користуються російськими медіа – дослідження
13% українців користуються російськими медіа – дослідження
Але рівень довіри до них падає

Російськими ЗМІ користуються 13% українців. Про це йдеться в результатах щорічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», які були представлені 22 жовтня.

При цьому в оточенні кожного третього респондента є ті, хто використовує російські медіа у якості джерела новин. Основною причиною такого споживання аудиторія називає можливість отримати альтернативну точку зору. Частіше споживачами російських ЗМІ є літні люди, а також ті, хто не задоволені державною політикою. Однак при цьому рівень довіри до російських медіа падає.

Основними джерелами доступу до російських медіа є супутникове телебачення і YouTube канали. Українці найчастіше віддають перевагу телебаченню (телеканали Росія 1, Росія 24 та НТВ) та інтернет-виданням (Gazeta.ru та Lenta.ru).  

Серед мотивів перегляду російських ЗМІ опитані респонденти виділяють:

- Більш якісна подача новин, цікавіша («дивишся і важко відірватися»)

- Альтернативна точка зору («як вони говорять, що там у «хохлов», так і ми, а що у них»)

- Для респондентів з Півдня і Сходу – отримання новин російською мовою через звичку, актуальних проблем у сприйнятті україномовних новин не спостерігається

-  Аудиторія з Києва – незаангажована точка зору про події в Росії (говорячи про такі ЗМІ як meduza, «Дождь», тощо).

Дослідження було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У червні-липні цього року представники InMind опитали 4056 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо, у 2019 році згідно з опитуванням USAID-Internews довіра українців до всіх традиційних ЗМІ впала в середньому на 11%, у порівнянні з 2018 роком.

Ілюстрація: imi.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY