В онлайн-медіа майже вдвічі збільшився рівень чорного піару – ІМІ

В онлайн-медіа майже вдвічі збільшився рівень чорного піару – ІМІ

17 Липня 2019
1940
17 Липня 2019
15:04

В онлайн-медіа майже вдвічі збільшився рівень чорного піару – ІМІ

1940
Інститут масової інформації повідомили, що в онлайн-медіа майже вдвічі зріс рівень чорного піару, з 7% до 12% від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення.
В онлайн-медіа майже вдвічі збільшився рівень чорного піару – ІМІ
В онлайн-медіа майже вдвічі збільшився рівень чорного піару – ІМІ

Про це йдеться в моніторингу ІМІ, що був проведений з 8 по 12 липня 2019 року, у порівнянні з попередніми хвилями моніторингу, проведеними наприкінці червня-початку липня.

Найбільшу кількість контрагітаційних матеріалів в моніторинговий період було розміщено проти чинного президента Володимира Зеленського – 27% матеріалів, проти п'ятого президента Петра Порошенка було зафіксовано 20,5% матеріалів з ознаками контрагітації.

Щодо компліментарних матеріалів з ознаками замовності, у цей період найбільше немаркованої агітації було спрямовано на підтримку «Опозиційної платформи – За життя» (36,5% від загальної кількості матеріалів з ознаками політичного замовлення). Другу сходинку посіла Юлія Тимошенко та партія «Батьківщина», на чию користь було зафіксовано 9% матеріалів з ознаками замовності від загальної кількості джинси. 7% матеріалів з ознаками замовлення стосувалися діяльності Петра Порошенка та партії «Європейська солідарність».

Зазначається, що активно просуває наразі свою діяльність за допомогою матеріалів з ознаками замовності і мер Києва Віталій Кличко, який не є суб’єктом даної передвиборчої кампанії, на його користь зафіксовано 6% матеріалів.

По 4% таких матеріалів припало на Володимира Зеленського та партію «Слуга народу», на «Опозиційний блок» та на Радикальну партію Олега Ляшко.

«Протягом третьої хвилі моніторингу найбільше матеріалів з ознаками замовності було зафіксовано на сайтах 112 каналу (91 не маркований матеріал агітаційного характеру), "Обозреватель" (63 матеріали протягом 5 діб моніторингу, за попередньої хвилі моніторингу на цьому сайті було зафіксовано майже вдвічі менше таких матеріалів – 35). На сайті "РБК-Україна", який посів третє місце в антирейтингу сайтів, було зафіксовано 47 матеріалів з ознаками замовності», – йдеться в повідомленні.

Моніторинг проводився в період з 08 по 12 липня 2019 року в таких ЗМІ: «Обозреватель», «Знай.ua», 24 канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», УНІАН, «Сегодня», ТСН, «112.ua», Newsone, «РБК-Україна», «Ліга». Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на сайтах за вказаний період (понад 12 тисяч новин).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, за даними ІМІ, політична партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером із замовлення немаркованої політичної агітації протягом парламентської кампанії, на її долю припало 46% матеріалів від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення. Найактивніше її просували сайти «112 Україна» та Newsone, а також сайти «Знай.юа», «Гордон» та «РБК-Україна».

Другу позицію за кількістю матеріалів з ознаками замовлення посіла партія «Батьківщина» та її лідерка Юлія Тимошенко – 8%, їх підтримували «РБК-Україна», «Обозреватель» та сайт 24 каналу. На користь президента Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу» було зафіксовано 5,5% матеріалів з ознаками замовності, найбільше підтримував президента та його партію сайт «Знай.юа».

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1940
Читайте також
18.07.2019 11:00
Марія Бучельнікова
3 047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду