КСУ визнав конституційним закон «Про освіту» - ЗМІ

КСУ визнав конституційним закон «Про освіту» - ЗМІ

16 Липня 2019
888
16 Липня 2019
18:25

КСУ визнав конституційним закон «Про освіту» - ЗМІ

888
Розгляд подання народних депутатів щодо конституційності статті 7 закону «Про освіту» Конституційний суд розпочав 4 жовтня 2018 року.
КСУ визнав конституційним закон «Про освіту» - ЗМІ
КСУ визнав конституційним закон «Про освіту» - ЗМІ

Як повідомляє УНІАН з посиланням на джерело в суді, рішення про відповідність закону Конституції України суд ухвалив 16 липня на закритому засіданні у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України.

Розгляд подання народних депутатів щодо конституційності статті 7 закону «Про освіту» суд розпочав 4 жовтня 2018 року.

Закон «Про освіту» набув чинності 28 вересня 2017 року. Він вводить в Україні 12-річну середню освіту, освітній процес в навчальних закладах має проводитись українською мовою. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою. Мовні положення закону викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії.

Венеціанська комісія рекомендувала українській владі збалансувати положення мовної статті та забезпечити достатній рівень навчання офіційними мовами ЄС представників відповідних меншин; продовжувати забезпечувати достатню питому вагу освіти мовами меншин на початковому і середньому рівнях на додаток до навчання державною мовою; підвищити якість викладання української мови як державної; звільнити приватні школи від нових мовних вимог тощо.

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві освіти та науки обрали освітнього омбудсмена.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
888
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду