У Los Angeles Times заявили, що стаття про «російський» Крим не суперечить їх етиці – «Голос Америки»

У Los Angeles Times заявили, що стаття про «російський» Крим не суперечить їх етиці – «Голос Америки»

10 Липня 2019
1558
10 Липня 2019
15:07

У Los Angeles Times заявили, що стаття про «російський» Крим не суперечить їх етиці – «Голос Америки»

1558
Американська газета Los Angeles Times внесла правки стосовно українського законодавства та рекомендацій Державного департаменту США до статті з рекомендаціями читачам щодо відвідин анексованого Криму, у якій вказують, що бажаючим поїхати «необхідна віза Росії». Редакція вважає, що в такому вигляді матеріал «відповідає їх журналістській етиці».
У Los Angeles Times заявили, що стаття про «російський» Крим не суперечить їх етиці – «Голос Америки»
У Los Angeles Times заявили, що стаття про «російський» Крим не суперечить їх етиці – «Голос Америки»

Про це повідомляє «Голос Америки».

Зазначимо, що після редагування матеріалу в ньому залишили частини, у яких автор називає кримське місто Ялта «російською Санта-Барбарою» та вказує, що «окупація (Криму, – ДМ) Росією залишається спірним питанням серед інших світових лідерів».

«Однією з наших цілей є заохочення до навчання та культурної грамотності через подорожі. Ми шкодуємо, що оригінальна версія розповіді про поїздку до Криму не враховувала відповідну інформацію про українське законодавство та чинні рекомендації Державного департаменту США, який не рекомендує громадянам США подорожувати до Криму "через російську окупацію території України і зловживання з боку окупаційних органів влади". Ми оновили історію, щоб надати додаткові настанови тим, хто бажає відвідати Крим, і підтверджуємо, що виклад цієї історії відповідає нашій журналістській етиці», – йдеться в заяві редакції у відповідь на запит «Голосу Америки».

У Los Angeles Times також сказали, що не вбачають у публікації статті жодного конфлікту інтересів.

Автор статті Джефф Опдайк, своєю чергою, сказав, що нібито «дізнався про незаконність в’їзду до Криму з Росії вже після публікації своєї статті». Водночас він уточнив, що коли дізнався про відповідний український закон, то додав виправлення до статті.

Джефф Опдайк також заперечив, що має будь-які бізнес-зв’язки з Росією й сказав, що за свою статтю не отримував ні від кого грошей.

«У своїй статті я сказав, що Крим є дискусійною територією, і пояснив, що окупація є контраверсійною. Але факт полягає в тому, що мандрівникам слід летіти через Росію, аби дістатись до Криму. Подорожі поза політикою. Подорожі – це подорожі. Політика – це політика. Не потрібно їх переплітати. Я не писав цієї статті з політичної точки зору. Я не назвав Крим російським з жодної політичної причини – і точно не тому, що хтось мені за це заплатив. Я згадав Росію з двох практичних причин. Перша: Росія технічно контролює півострів. Друга: це означає, що мандрівник має летіти через Росію, аби туди дістатись», – зазначив він.

Міністерство інформаційної політики 9 липня підготувало офіційний лист з позицією України, який відправили в редакцію Los Angeles Times.

«Україна п`ять років поспіль після незаконної окупації Криму засвідчує спробу російської сторони легалізувати статус Криму як власної території всупереч міжнародному праву, зокрема інструментами гібридної війни. Коли свобода слова підміняється свободою брехні, маніпуляцій та викривлень. На жаль, Україна також засвідчує появу публікацій в закордонних ЗМІ, які можуть трактуватись як опосередковане визнання окупації. Це, звісно, може мати руйнівний вплив на імідж видань та питання щодо збалансованості та об’єктивності подачі інформації», — наголошується в листі.

МІП закликав редакцію газети «врахувати позицію України та цивілізованого світу щодо статусу півострова».

Нагадаємо, 23 червня американська газета Los Angeles Times опублікувала матеріал Джеффа Опдайка, у якому він дає рекомендації читачам щодо відвідин анексованого Криму. Він також називає кримське місто Ялта «російською Санта-Барбарою». Автор також вказує, що бажаючим поїхати в анексований Крим «необхідна віза Росії», хоча й зазначає, що США не рекомендує своїм громадянам відвідувати півострів. 

Речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко, своєю чергою, повідомила, що посольство України у США звернеться до редакції Los Angeles Times щодо цього матеріалу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1558
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду